Västra Götaland: "För tidigt att slappna av"

Det finns oroväckande signaler om antalet covid-19-fall i Västra Götaland, konstaterar smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg. Nu vädjar han:
–Det är alldeles för tidigt att börja slappna av.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. Arkivbild.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Hälsa och sjukvård2020-05-29 11:31

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg larmade tidigare i veckan om att antalet nya covid-19-patienter har börjat öka igen de senaste 1–2 veckorna.

"Vi ser en ny puckel, som mest troligen är en direkt effekt av människors beteende de senaste veckorna", sade Thomas Brezicka, en av sjukhusets chefläkare.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, tycker dock att det är svårt att dra slutsatser än så länge.

– Vi har fått rapporter från Sahlgrenska att de har sett en ökning av nyinlagda fall. Vi får se om det är något som är på gång att röra sig uppåt, det är svårt att dra några slutsatser, säger han.

"Pågår smittspridning"

Samtidigt finns dock oroande tecken på att Västra Götalandsborna börjat bry sig mindre om rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.

– Vi får allt mer signaler på att många börjar slappna av. Man bryr sig inte om att hålla avstånd, man bryr sig inte om att det är trångt. Det är väldigt viktigt att vi fortfarande är medvetna om att det pågår en smittspridning i Västra Götaland, säger Thomas Wahlberg.

– Det är alldeles för tidigt att börja slappna av. Vi måste verkligen hålla i de råd och rekommendationer som finns för att begränsa smittan. Det är jätteviktigt.

Tester på vårdcentral

Antalet bekräftade fall i Västra Götalandsregionen var på fredagen omkring 5 500, en siffra som fortsätter att öka i takt med att fler och fler tester görs.

Fortfarande är antalet prover som tas i regionen dock lägre än vad det kunde vara, medger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström. Men utöver att exempelvis anställda inom polisen och räddningstjänsten nu ska börja provtas med självtester, ska även andra med lindriga symptom från och med nästa vecka kunna testas, via vårdcentralerna.

– Jag kan hålla med om att vi kan testa mer, men vi har gjort det här i långsam ordning. Vi har ett stort vårdbehov att hantera och måste kombinera det med en utökad testning, säger Ann Söderström.

– Men från nästa vecka öppnar vi möjligheterna för provtagning via våra vårdcentraler, för dem med lindriga symptom. Så jag tror att kurvan över antalet tester kommer att stiga ganska brant.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!