Vemodigt när italienare begravs utan anhöriga

Strax utanför Milano har myndigheterna börjat begrava människor som avlidit i sviterna av coronaviruset, men där inga anhöriga trätt fram.

Gravar på kyrkogården Maggiore i Milano i Italien.

Gravar på kyrkogården Maggiore i Milano i Italien.

Foto: Claudio Furlan/AP/TT

Hälsa och sjukvård2020-04-23 17:00

Små vita kors kantar de diken där kvarlevorna placeras.

– Det här är inte en massgrav. Det här är ett område som helt är ämnat för dessa människor som tyvärr avled utan några anhöriga i närheten, säger Milanos vice borgmästare Roberta Cocco i samband med att 61 döda läggs till sista vilan på begravningsplatsen Musocco nordväst om Milano.

I Italien har regionen Lombardiet drabbats hårdast av coronavirusutbrottet med närmare 13 000 avlidna, över hälften av landets bekräftade dödstal.

I samband med att dödstalet i regionen steg och bårhusen började fyllas beslutade Milano att anhöriga måste begära ut kropparna inom fem dagar, i stället för de 30 dagar som gäller i vanliga fall.

– Här är 61 människor som avled under den här fruktansvärda perioden, var och en har ett specifikt namn och ett kors för att kunna kännas igen, säger Cocco.

– Det betyder inte att de inte har föräldrar eller familj, det betyder bara att vi under de fem dagar efter att de avlidit inte har fått veta vad vi ska göra med kroppen.

Släktingar som inte kunnat begära ut kropparna på grund av de hårda karantänsreglerna eller för att de själva varit sjuka kommer att kunna flytta sina anhörigas kvarlevor efter två år.

I området finns plats för upp till 600 döda, men myndigheterna hoppas att de inte ska behöva använda hela utrymmet.

Solen över Piazza del Duomo i Milano. Lokala myndigheter i Lombardiet har börjat begrava döda som inte begärts ut av anhöriga. Arkivbild.
Solen över Piazza del Duomo i Milano. Lokala myndigheter i Lombardiet har börjat begrava döda som inte begärts ut av anhöriga. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!