"Vi blir arga när ledare struntar i reglerna"

Att en av regeringens statsråd själv struntade i råden och gick på mellandagsrea har väckt reaktioner. Helt naturligt, säger psykologen Gerhard Andersson.
–När vi kommer på att en ledare struntat i reglerna så reagerar vi människor negativt, vi blir arga.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) syntes besöka mellandagsrean på ett shoppingcenter i Lund i helgen. Arkivbild.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) syntes besöka mellandagsrean på ett shoppingcenter i Lund i helgen. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hälsa och sjukvård2020-12-28 19:20

Justitieminister Morgan Johansson (S) sågs i helgen i ett shoppingcentrum i Lund. I efterhand har både Johansson och statsminister Stefan Löfven (S) kallat besöket "oförsiktigt".

Förutom regeringens uppmaning till handeln inför mellandagarna har Folkhälsomyndigheten gått ut med rekommendationer om att undvika köpcentrum.

Och det kan få konsekvenser när en regeringsföreträdare väljer att inte följa de rekommendationer som regeringen och statliga myndigheter kommunicerar.

– När det gäller ledare, våra företrädare, våra folkvalda, det är lite känsligt när de inte visar att de "tar en för laget" och offrar sitt egenintresse, säger Gerhard Andersson, professor i psykologi vid Linköpings universitet.

"Kaptenen måste stå kvar"

Även de som själva kan tänka sig att bryta mot rekommendationerna förväntar sig att våra företrädare ska föregå med gott exempel, berättar Gerhard Andersson.

– Det handlar inte bara om att de förväntas visa att de är ett föredöme, det är den enkla förklaringen. Jag tror det är djupare än så, vi vill se att de också offrar någonting när vi förväntas göra det.

Motsatsen kan väcka ilska.

– Det här tror jag är djupt liggande hos oss människor när det gäller våra ledare, kaptenen måste stå kvar på båten när den sjunker och inte vara den första som sätter sig i livbåten. När vi kommer på att en ledare struntat i reglerna så reagerar vi människor negativt, vi blir arga, säger Gerhard Andersson.

Kan påverka på olika sätt

På grund av konfirmeringsbias, vilken innebär att vi gärna söker information som stödjer de uppfattningar vi redan har, kan en sådan här händelse knuffa oss i en av två olika riktningar, tror psykologiprofessorn.

– För en del kan det leda till att man blir mer noggrann själv, om det stöder teorin att myndigheterna och politikerna har gjort fel. Vi ser ju en trend nu runt om i landet, en munskyddsexplosion skulle jag vilja kalla det, allt fler bär munskydd i olika sammanhang.

För andra kan det tvärt om få effekten att man får stöd för en teori om att det inte är så farligt.

– Vissa kommer kanske tänka att om inte ens exempelvis Morgans Johansson tror på den, så är kanske pandemin väldigt överdriven.

Morgan Johansson har kommenterat sitt besök på mellandagsrean i ett mail till TT:

”Jag besökte ett köpcentrum på annandagen för att handla en försenad julklapp till mina föräldrar. Det var oförsiktigt, och jag borde ha planerat det inköpet bättre. Det var dock ingen trängsel, och det gick att hålla säkra avstånd tack vare de vakter som reglerade antalet besökare.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!