Region Stockholm inledde nyligen den fjärde och sista fasen i vaccineringen mot covid-19 genom att tillåta personer i åldersgruppen 55–59 att boka tid för sin första spruta. Åldersgränsen kommer successivt att flyttas nedåt, antingen i fem- eller tioårsintervaller beroende på tillgången på vaccin och möjligheten för personerna i gruppen att få sprutan "inom rimlig tid".
– Om det är ett lägre bokningstryck i början, med många som vill avvakta och vänta, behöver vi en större grupp, säger Thyberg.
"Det finns skillnader"
Hittills har 31 procent av dem i åldersgruppen 55-59 år fått sin första dos. Vaccinsamordnaren poängterar dock att hastigheten i vaccineringen ser olika ut i olika grupper och områden.
– Det finns grupper som av olika skäl valt att inte acceptera erbjudandet om vaccination i samma utsträckning som andra. Det finns skillnader som kan härledas till inkomst, utbildning, härkomst, kultur, förmåga att ta till sig information på svenska språket, eller övertygelse av olika sorter, säger Thyberg.
– Därför tror jag att det är viktigt att vi accepterar att det tar olika lång tid att nå vaccinationstäckningen i olika grupper.
"Måste ha stor respekt"
Thyberg lyfter fram att regionen har översatt information på 1177.se till 17 språk, att regionen bedriver kampanj om vaccin och smittspridning på tio språk, och att vaccininformation på drop in-mottagningar finns på flera olika språk. Samtidigt understryker han att vaccinationer är frivilligt, och att alla har rätt att tacka nej.
– Därför måste vi ha stor respekt för dem som väljer att inte vaccinera sig.
– Vår ingång i det här är att det är en hastighetsfråga, och att vi ska nå lika högt i alla delar av regionen bara vi arbetar på.
Region Stockholms smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund uppmanar stockholmarna att inte börja strunta i rekommendationerna i takt med att en allt större del av befolkningen får vaccin.
– Det är så synd, för det insjuknar fortfarande folk och de blir precis lika svårt sjuka som tidigare under pandemin och riskerar att dö, säger Rotzén Östlund.
"Följa rekommendationerna"
Hon riktar en särskild uppmaning till dem som vaccinerats att inte bidra till att skapa trängsel, eftersom det då riskerar att leda till att de ovaccinerade personerna kommer närmare varandra än annars.
– Vaccinationen ger en personlig trygghet, och det gör att till exempel äldre som har hållit sig mycket inne kan gå ut och handla, men de ska följa samma rekommendationer som vi andra, säger Rotzén Östlund.