Covidsmittan fortsätter att öka i Sverige, och det märks inte minst på landets äldreboenden som ser allt fler smittade och döda.
I veckan visade en kritisk rapport från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) att var femte person på äldreboende med konstaterad eller misstänkt covidsmitta inte fick någon individuell läkarbedömning. En stor del av dessa fick inte heller någon bedömning av sjuksköterska.
– Det är mycket allvarligt. Det är inte förenligt med lagen och för de här personerna som inte fått en individuell bedömning och för deras närstående är det en tragedi, säger Olivia Wigzell i Ekot:s lördagsintervju.
Ingen skuld
I början av pandemin gav Socialstyrelsen ut en vägledning med praktiska råd för äldreboenden där det framgick att läkarbesök på boenden skulle undvikas, om de kunde hanteras på distans. Men Olivia Wigzell anser inte att Socialstyrelsen har någon skuld i det hela. På frågan hur hon kan veta att vägledningen inte haft betydelse för äldreboendena svarar hon:
– Varför jag antar det är för att varenda gång vi har fått signaler om att det här har missuppfattats, att man ryckt ut meningen ur sitt sammanhang eller tolkat den helt felaktigt så har vi gått ut och förklarat det för regionernas chefsläkare, beredskapsansvariga och medicinskt ansvariga sjuksköterskor – till alla de nätverk vi är aktiva i.
Fler sjuksköterskor
Generaldirektören anser att den medicinska kompetensen inom äldreomsorgen måste stärkas.
– Jag tycker att vi ska ha fler sjuksköterskor på boendena, och fler specialistsjuksköterskor specialiserade på äldrevård. Det behöver också vara fler läkare. Sedan om kommunerna ska anställa dem, det är en fråga man får titta på. Det viktiga är att ha mer läkarresurser, säger hon.