Hittills har 1 076 993 personer bekräftats smittade med covid-19 i Sverige.
De 61 dödsfall som nu tillkommer är de första som rapporteras på en vecka, med anledning av att smittskyddsdatabasen Sminet utsattes för ett intrångsförsök varpå uppdateringarna pausades.
"Tydlig nedgång"
Smittan har de senaste 14 dagarna spridits till 210 personer per 100 000 invånare.
– Då känns nedgången väldigt tydlig och väldigt stabil och det beror säkert framför allt på vaccineringen och att det är en annan årstid, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid torsdagens myndighetsgemensamma pressträff.
Men även om smittspridningen saktar ned så ligger den fortsatt på en hög nivå, påminner Tegnell. Han understryker också att de flesta restriktionerna ligger kvar även efter de lättnader som skedde i tisdags.
– Man ska inte anordna privata fester, det är inte tillåtet att hyra lokaler för stora privata fester. Men man kan stanna kvar på restaurangerna till halv elva numera, säger han.
Deltagartaket för privata tillställningar ska enligt femstegsplanen höjas den 1 juli, då till 50 personer.
"Tillfredsställande minskning"
Att situationen blir något ljusare märks även inom vården. Antalet covidpatienter som lagts in inom slutenvården har minskat med en tredjedel på en vecka, berättar Thomas Lindén, avdelningschef vid Socialstyrelsen.
175 covidpatienter vårdas just nu på intensivvårdsavdelningar landet över. Tidigare under veckan sjönk antalet intensivvårdade covidsjuka till det lägsta antalet hittills i år.
– Det minskar från dag till dag, också det i tillfredsställande hög takt, säger Lindén.
En ny rapport gör gällande att den tredje vågen dominerades av den så kallade brittiska varianten av coronaviruset och att den varianten ger en mer allvarlig sjukdom.
– Preliminära data visar ökad risk för sjukhusvård om man drabbas av den brittiska varianten jämfört med andra varianter. Men det finns förstås osäkerheter här. Det vi kan säga med säkerhet är att sjukdomen även drabbar friska personer, säger Thomas Lindén.
Enligt Anders Tegnell finns det omkring 30 till 40 fall av den så kallade indiska varianten i Sverige som inte kan kopplas till att någon varit ute och rest. Men han tillägger att det inte tycks vara en lika smittsam variant.
Nästan varannan vaccinerad
Vaccineringarna fortsätter och fram till nu har 3 804 733 personer fått åtminstone en dos, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 46,5 procent av den vuxna befolkningen.
Av dessa har 1 595 703 fått två doser, motsvarande 19,5 procent. En stor andel av invånare i 60-årsåldern har nu fått åtminstone en spruta.
Om smittoläget fortsätter i samma riktning som nu är det möjligt att restriktioner kan lyftas ännu tidigare än enligt den femstegsplan som regeringen lagt fram, enligt Anders Tegnell. Han reserverar sig dock för att det är komplexa bedömningar.
26 forskare har i en debattartikel i DN varnat för en fjärde smittovåg i höst som i första hand skulle drabba ovaccinerade barn och orsaka sjukdomar och i värsta fall fler dödsfall.
– Jag håller inte med om att det är en stor risk, svarar Tegnell kort på en fråga om artikeln.
När det gäller den kritik som konstitutionsutskottet riktat mot regeringens hantering av pandemin vill han inte uttala sig.