Den nya mer smittsamma varianten av coronaviruset, VUI 202012/01, sprider sig främst i sydöstra England.
Mutationen håller snabbt på att bli den dominerande stammen i Storbritannien, säger epidemiologen och regeringens rådgivare Chris Whitty på en presskonferens tillsammans med premiärminister Boris Johnson. I London utgör den exempelvis 62 procent av påvisade virus.
Den upptäcktes redan i september och undersöks just nu av forskare på laboratoriet Porton Down.
Whitty påtalar dock att experterna inte ser några tecken på att viruset orsakar en värre sjukdom än andra varianter, och mikrobiologer i Storbritannien säger att det är viktigt att komma ihåg att virus normalt muterar med tiden.
Inte allvarligare
Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, berättar att Storbritanniens höga smittspridning leder till att viruset förändras.
– En del av de här är mer anpassade för att smitta väldigt många människor. De behöver för den sakens skull inte vara allvarligare, säger han.
Varje gång viruset lämnar en cell muterar det och vissa varianter tar över marknaden, ungefär som Darwinism där några är mer anpassade för att överleva, säger Björn Olsen. Coronaviruset har redan muterat flera gånger sedan det upptäcktes i Kina för ett år sedan, kanske så mycket som 10 000 gånger, men inte på något drastiskt sätt som förändrat dess funktion.
– Effekterna kan ju bli våldsamma just med tanke på att om du får många smittade så är det förhållandevis många som blir sjuka och dör. Ju högre smittograd desto värre blir det, säger Björn Olsen.
Kan ta sig till Sverige
Risken finns att mutationen tar sig till Sverige.
– Det är klart att den finns, det räcker med en asymtomatisk bärare. Det kan dyka upp var som helst. Men det tar lång tid innan det får spridning i befolkningen, säger Olsen.
Några bekräftade fall finns inte ännu enligt Folkhälsomyndigheten.
"Till dags dato har Folkhälsomyndigheten inte konstaterat den virusvariant som benämns VUI 202012/01 och som rapporterats från Storbritannien som snabbt ökande under den senaste månaden", säger Karin Tegmark Wisell, chef för avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten, i en skriftlig kommentar.
Folkhälsomyndigheten undersöker löpande virusprov och bara ett fåtal har undersökts under november och december. Därför är det svårt att dra säkra slutsatser om förekomsten i Sverige, enligt Tegmark Wisell.
Bevakar noggrant
I Sverige dominerar från och med oktober virusvarianten B.1.177, som är den variant som varit vanligast rapporterad till databasen GISAID från hela Europa från augusti och framåt. Om B.1.177 fortfarande är dominerande i Sverige återstår att se när fler prov tagits, enligt Folkhälsomyndigheten, som kommer att bevaka den nya mutationen noggrant.
I dagsläget tyder ingenting på att den är en så kallad "escape-variant" som inte träffas av vaccinen. Sveriges höga smittspridningstakt gör dock att mutationer lättare kan uppstå, säger Björn Olsen.
– Om man nu, som britterna har gjort mycket klokt, rullar ut vaccinationerna, desto mindre marknad kommer det här viruset att ha. Snart kommer vaccinet, det kommer att bli en "game changer".