Niklas Eklund är ordförande för Brukarförening i Stockholm och han berättar att många aktiva missbrukare vittnar om att tillgången på framför allt heroin i Stockholm har strypts och att priserna på det som faktiskt finns har gått upp. Det har också börjat dyka upp heroin av dålig kvalitet.
– Det har kommit in svart, kladdigt heroin som är riktigt skräp och som bränner sönder venerna. Normalt köper folk inte det men nu finns det inget annat. Abstinenta petar i sig nästan vad skit som helst, säger Niklas Eklund.
Fler kan dö
Brukarföreningen som han är ordförande för består av och vänder sig till personer som använder narkotika. Föreningen har omkring 2 000 medlemmar men Niklas Eklund befarar att de kan bli betydligt färre om bristen på exempelvis heroin förvärras och blir långvarig. Han tror att det då finns en ökad risk för både ofrivilliga och avsiktliga överdoser.
– Vi brukar ha mellan 60 och 80 dödsfall om året på våra 2 000 medlemmar. I år räknar vi med att det blir minst det dubbla, säger Niklas Eklund.
Ökat risktagande
Även Mikael Sandell, som är överläkare på Prima Maria Beroende i Stockholm, ser att risken för överdoser ökar när tillgången på de droger som missbrukarna är vana att ta minskar.
– Om tillgången på heroin minskar så ökar risktagandet. Oavsett om det är coronapandemi eller inte så är det rysk roulette varje gång man intar illegala preparat. Du har ingen aning om det är andra preparat inblandade eller till och med gift, säger Mikael Sandell.
En annan risk som både Niklas Eklund och Mikael Sandell ser när de "vanligaste" drogerna blir svårare att få tag på är att fler ska börja ta fentanyl. Enligt Mikael Sandell kan fentanyl vara hundra till tusen gånger starkare än heroin.
– Fentanyl växer successivt här också men de flesta vill inte ha det. Ruset är inte detsamma som med heroin och det är svårdoserat, säger Niklas Eklund.