WHO har under en längre tid följt studier som tittar på antikroppar mot det nya coronaviruset, sars-cov-2. De flesta studier visar att människor som har tillfrisknat från en infektion har antikroppar mot viruset, men vissa har väldigt låga nivåer.
"Fram till 24 april 2020 har ingen studie utvärderat huruvida antikroppar mot sars-cov-2 ger immunitet mot detta virus hos människor", skriver WHO i en vetenskaplig sammanställning som publicerades på fredagen.
Fler tester krävs
Frågan har aktualiserats den senaste tiden eftersom flera länder vill införa så kallade immunitetspass eller certifikat till personer som tillfrisknat. Bland annat Chile meddelade förra veckan att man kommer börja utfärda sådana till människor så att de kan börja jobba igen.
WHO är positiv till testningen men skeptisk till slutledningen: "Det finns i nuläget inga bevis för att personer som tillfrisknat från covid-19 och har antikroppar är skyddade mot en andra infektion."
I stället varnar WHO regeringar för att immunitetspass eller riskfri-certifikat till personer som varit smittade, eftersom riktigheten inte kan garanteras. De befintliga serologiska testerna måste ytterligare bekräftas för att avgöra hur korrekta och pålitliga de är, anser WHO.
Risk för spridning
Förutom risken för att personer blir smittade igen ökar också risken för fortsatt spridning eftersom redan friskförklarade kan komma att ignorera försiktighetsåtgärder och hälsoråd som det uppmanas till, påpekar WHO.
FN:s generalsekreterare António Guterres har bett internationella organisationer, världens ledare och det privata näringslivet att i gemensam ansträngning skynda på utveckling och distribution av ett vaccin mot covid-19.