USA ska se över i vilken omfattning man ska fortsätta att finansiera WHO, meddelade Donald Trump på sin dagliga presskonferens om coronakrisen natten mot onsdag.
– De måste göra rätt prioriteringar, sade presidenten.
Han anklagar WHO för att ha varit för långsamma i sin hantering av coronaviruset, för att inte ha tagit hotet på tillräckligt stort allvar och för att ha varit "Kina-centrerad".
USA är det land som ger störst finansiellt stöd till WHO. Förra året betalade man över 400 miljoner dollar till FN-organet, mångdubbelt mer än Kina, och stod för närmare 15 procent av WHO:s budget, enligt organisationens hemsida.
– Det är inte rättvist, upprepade Trump flera gånger under presskonferensen.
– Alla måste bli behandlade på ett korrekt sätt och det verkar inte ha varit så, sade han angående sitt påstående om att WHO favoriserat Kina.
"Är färgblinda"
Han får stöd av sin utrikesminister Mike Pompeo.
– Alla organisationer måste fungera. De måste leverera de resultat som de är avsedda för, sade Pompeo under presskonferensen och bekräftade att man ska se över USA:s bidrag till WHO.
WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus försvarar å sin sida organisationens agerande.
– Vi står varje nation nära, vi är färgblinda, sade han på en presskonferens under onsdagen, enligt nyhetsbyrån AFP och fortsatte:
– Vi har informerat världen om de senaste uppgifterna, informationen och bevisen.
Letar syndabock?
Han manar till att inte utnyttja coronakrisen till att plocka politiska poänger och framhåller att det är viktigt att stå enade i kampen.
USA:s kritik mot WHO har bland annat fokuserat på att organisationen i början av utbrottet slog fast, med hänvisning till kinesiska forskare, att det inte fanns några tydliga bevis för att viruset smittade från människa till människa.
Trump har själv klandrats för att han till en början spelade ner hotet från den då förestående pandemin. Vissa kritiker ser angreppet på WHO som ett sätt för presidenten att hitta en syndabock och skifta fokus från sin egen hantering av utbrottet.
Kritik från flera håll
Men WHO har även ifrågasatts från andra håll för att ha haft en alltför okritisk inställning till Kinas coronahantering. När Tedros Adhanom Ghebreyesus reste till Kina i slutet av januari för att träffa president Xi Jinping hyllade han Pekings "transparens" och samarbetsvilja.
Samtidigt hade kinesiska myndigheter tystat läkare som varnat för att ett nytt sars-liknande virus hade börjat spridas i staden Wuhan i december. En av dem var 34-årige Li Wenliang som avled den 6 februari, som ett av de första offren för den smitta han larmat om.
WHO har också fått kritik från Taiwan för att organisationen, i enlighet med Pekings ståndpunkt, betraktar ön som en del av Kina.