WHO till unga: Ni är inte odödliga

Ungdomar bör inte ta för lätt på coronaviruset sars-cov-2 – "ni är inte odödliga". Det budskapet kommer från Världshälsoorganisationen (WHO) i Genève.

Världshälsoorganisationen WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.

Världshälsoorganisationen WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.

Foto: Jean-Christophe Bott/AP/TT

Hälsa och sjukvård2020-03-21 02:35

– Även om äldre är de som drabbas hårdast så är unga inte förskonade. De siffror vi sett från drabbade länder visar att de under 50 utgör en betydande andel av de som kräver sjukhusvård, sade WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus under en presskonferens på fredagen.

Unga människor bör fortsatt undvika kontakt med äldre och immunnedsatta personer för att förhindra att sprida smittan till de utsatta grupperna.

– Mitt budskap till er unga är att ni inte är odödliga, det här viruset kan göra er mycket sjuka och till och med döda er. Men även om inte ni själva blir sjuka, så kan de val ni gör vara skillnaden mellan liv och död för någon annan, fortsatte han.

WHO-chefen sade under fredagens presskonferens att varje dag är "en ny tragisk milstolpe" för smittan.

Tedros Adhanom Ghebreyesus lyfte dock den positiva nyheten att kinesiska Wuhan tidigare i veckan rapporterade noll nya fall, för första gången sedan smittan utbröt i slutet av förra året:

– Det är hoppingivande för resten av oss. Man kan återhämta sig, även från en sådan svår situation, sade han.

Fakta: Sars-cov-2

Coronaviruset, sars-cov-2, smittar genom nära kontakt mellan människor.

Det brukar kallas droppsmitta och bygger på att någon som är sjuk har virus i sina luftvägar och slemhinnor som hamnar på någon annan. Det kan smitta till exempel genom att du nyser och någon står nära dig, eller genom att någon får det på händerna och sedan tar sig i ansiktet.

Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, som döpts till sars-cov-2, och som ger upphov till sjukdomen covid-19, rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december i fjol.

Det finns enligt Världshälsoorganisationen varken vaccin mot viruset eller effektiva behandlingar för att bromsa sjukdomsförloppet, som i de värsta fallen slutar i dödlig lunginflammation.

Källor: Folkhälsomyndigheten och WHO

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!