Ytterligare 135 döda i corona i Sverige

Totalt 3 175 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 135 personer det senaste dygnet, visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.

Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.

Foto: Ali Lorestani/AP/TT

Hälsa och sjukvård2020-05-08 14:05

– Det har fyllts på, men även där har vi förhoppningsvis en nedåtgående trend, och vi hoppas verkligen att den håller i sig och blir tydligare under den närmaste tiden. Det finns alltid en viss eftersläpning i siffrorna som ni vet, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

De uppdaterade siffrorna visar även att totalt 25 265 har bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige.

Totalt 1 672 personer får eller har fått intensivvård, just nu vårdas 481 covidpatienter med intensivvård.

– För första gången sedan en dryg månad tillbaka är antalet inlagda patienter på IVA under 500, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Hon säger att även om det skulle vara början på en nedgång, eller i alla fall inte en eskalering, så är det inte över.

– Jag vill understryka att vårda 500 svårt covidsjuka och andra inneliggande sjuka på IVA är en extrem situation för vårdens medarbetare.

Följa råden

Alexandersson påminner om hur viktigt det är att alla följer Folkhälsomyndighetens råd för att få ned smittspridningen och avlasta vården.

– För första gången på tre månader rapporterar en femtedel av regionerna att de prognostiserar en minimal förbättring på kort sikt. Vi gör vårt bästa för att det ska bli fler än en femtedel av regionerna, säger hon.

– Vi försöker också stödja personalen i vårat grunduppdrag som är kunskaps- och beslutsstöd och andra typer av stöddokument som ska minska den etiska stressen, även över tid, hos vårdpersonalen, säger Alexandersson.

Hör kritiken

Folkhälsomyndigheten gav under torsdagens presskonferens besked om användningen av munskydd inom äldrevården. Då var svaret att detta kan användas, men inte att det uttryckligen bör användas, ett besked som har kritiserats som otydligt och dessutom ha orsakat oro bland personalen.

– Vi har precis kommit med riktlinjerna. Vi hör kritiken och får se om det går att förtydliga, men det har precis presenterats, säger Anders Wallensten.

TT: Men om det gör skillnad att använda munskydd, varför rekommenderar ni inte alla att använda det?

– Som vi vet finns det stora problem med just att man har inte alla bitar på plats överallt. Då måste man jobba brett och se till att man har. Sedan är det en fråga om att det är många olika situationer i arbetet, och det kan man bedöma bäst på lokal nivå, säger Wallensten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!