Antalet personer som smittats av det nya coronaviruset och avlidit i Sverige uppgår nu till 5 230 personer. Under torsdagen rapporterades 21 nya dödsfall enligt Folkhälsomyndigheten.
Det totala antalet bekräftat smittade ligger nu på 63 890, en ökning med 1 566 sedan i onsdags.
Den globala situationen fortsätter att förvärras i bland annat Nordamerika och Indien. Vi närmar oss tio miljoner fall i världen, men i Europa är situationen mer stabil.
– I Sverige har vi en uppåtgående utveckling när vi testar mycket mer. Vi fångar en omfattande spridning i samhället av lindriga fall. Det är bra att fler kan bli medvetna om att de har covid-19 och undvika att sprida den, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
Ingen överdödlighet
2 401 personer har eller har fått intensivvård. Antalet nya fall som behöver intensivvård är på en väldigt låg nivå, och Sverige har inte längre någon överdödlighet.
– Det är på väg åt rätt håll, säger Tegnell.
Personer inom vissa yrken är överrepresenterade när det gäller covid-19. Det gäller framförallt serviceyrken som taxi- och busschaufförer. Detta enligt siffror från Statistiska centralbyrån från perioden 13 mars–27 maj.
– Levnadsvillkor spelar också in, säger Tegnell.
Vi reser lite mer än tidigare under våren, men resorna ligger fortfarande under det normala, jämfört med midsommar i fjol. Resorna till Gotland har exempelvis minskat en tredjedel.
Tegnell uppmanar allmänheten att resa ansvarfullt i sommar, särskilt för de i riskgrupper. Det handlar som vanligt om att hålla avstånd och undvika att delta i eller skapa folksamlingar.
"Bra att göra likadant"
Nu skärper Folkhälsomyndigheten också rekommendationerna vad gäller skydd inom äldrevården. Tidigare rekommendation var munskydd i kombination med visir vid nära vårdkontakt efter egen riskbedömning.
Nu gäller att visir och munskydd rekommenderas vid all vård och omsorg vid misstänkt och bekräftad covid-19.
– Kunskapsläget är inte väsentligt förändrat, men utifrån att det varierar så mycket i landet är det bra att man gör likadant, säger Tegnell.
Tobias Baudin, ordförande för fackförbundet Kommunal, välkomnar beslutet men skriver också i en kommentar att förbundet kämpat för adekvat skyddsutrustning i 80 dagar.
”Vi har mött hårdnackat motstånd från myndigheter och arbetsgivare. Man har argumenterat för att munskydd skulle leda till att medarbetarna slutar tvätta händerna. Så idag efter en rad skyddsstopp och onödig oro och lidande ändras äntligen rekommendationerna. Nu är det skyddsvisir och munskydd som gäller. De lokal riskbedömningarna anses inte längre behövas. Anmärkningsvärt att detta skulle dröja så länge", skriver Baudin.