Förra året fick nästan 33 000 barn ett antidepressivt läkemedel utskrivet. Enligt Socialstyrelsen beror den tydliga ökningen på att fler unga än tidigare diagnostiseras med depressioner och ångestsyndrom.
Skillnaderna i landet är stora. Gotland sticker ut som den region som skriver ut mest antidepressiva läkemedel.
Maria Notlind, överläkare och specialist i barn- och ungdomspsykiatri i regionen, menar att det är ett tecken på att vården är mer lättillgänglig för barn och unga. Hon påpekar att läkemedlet inte ska ses som någon snabb och enkel lösning.
– Det är inte enbart läkemedelsbehandling utan det handlar ju ofta som flera andra olika insatser parallellt. Samtal i olika former det är ju det man börjar med, säger Maria Notlind till radion.
Enligt Läkemedelsverket finns en viss ökad risk för självmordstankar, självskadebeteende och aggressivitet under en behandling – och medicinering behöver kombineras noggranna uppföljningar.
Håkan Jarbin, chefsöverläkare på BUP Halland och som varit rådgivare till Läkemedelsverket och Socialstyrelsen, menar att det finns en viss risk att barn övermedicineras i Sverige.
– Men riskerna med att gå obehandlad och därmed både lida och få det sämre i framtiden, de riskerna är ju större, säger han.