Anders Tegnell ska syna vaccinationsprogrammen

Det blev inget uppdrag för Världshälsoorganisationen, men nu får Anders Tegnell ett nytt uppdrag. Han ska utreda regleringen av de nationella vaccinationsprogrammen och det nationella vaccinationsregistret.

Anders Tegnell ska utreda de nationella vaccinationsprogrammen. "Med de erfarenheter han har passar han ypperligt för uppgiften", säger socialminister Lena Hallengren.

Anders Tegnell ska utreda de nationella vaccinationsprogrammen. "Med de erfarenheter han har passar han ypperligt för uppgiften", säger socialminister Lena Hallengren.

Foto: Fredrik Persson/TT

Hälsa2022-07-07 19:37

– Jag är en flexibel person och gillar att jobba med sådant som är roligt och nyttigt. Det här uppdraget känns både och, säger den förre statsepidemiologen Anders Tegnell till TT.

I Sverige finns ett etablerat system för nationella vaccinationsprogram, det mest omfattande är barnvaccinationsprogrammet som omfattar vaccin mot elva sjukdomar. Men sedan 2022 finns också ett program för pneumokockvaccin för personer som ingår i riskgrupper. Dessa vaccin är kostnadsfria och tillhandahålls i hela landet.

Vilka vaccin som ska ingå i programmen föreslås av Folkhälsomyndigheten tillsammans med experter och regeringen fattar sedan beslut om vilka som ska ingå.

– Vi har vaccinationsprogram för barn som är framgångsrika och som lägger grunden för att man fortsätter att vaccinera sig, men det finns brister. Det kan till exempel vara svårt för äldre att veta vilka vaccin som rekommenderas och vilka vaccin som kan behöva en påfyllnadsdos, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Inaktuella underlag

Tidigare har det framkommit kritik mot att det tagit lång tid från det att Folkhälsomyndigheten lämnat förslag på en sjukdom som bör ingå till dess att regeringen fattat ett beslut. När vaccinationsprogrammet för pneumokocker togs fram hann underlagen bli inaktuella eftersom både forskning och vaccinutveckling gått framåt. Utredaren får bland annat till uppgift att analysera om processen kan utvecklas för att det vid behov ska kunna gå snabbare.

Utredningen ska också titta på hur processen kring påfyllnadsdoser för till exempel stelkramp och difteri ska se ut och om dessa ska ingå i ett nationellt vaccinationsprogram

– E-hälsomyndigheten har ett uppdrag att titta på hur detta skulle kunna ske tekniskt, till exempel om det ska skickas ut digitala påminnelser, säger Lena Hallengren.

Optimera registret

När det gäller det nationella vaccinationsregistret säger Anders Tegnell att det finns några lågt hängande frukter ha vill ta tag i.

– Det finns vissa saker man skulle vilja tillföra i registret så att det blir användbart för vården och kunna hjälpa till att hitta personer som inte vaccinerats, säger han.

Anders Tegnell får också i uppdrag att undersöka förutsättningarna för att vaccinationer som inte omfattas av de nationella programmen, till exempel resevaccin eller vaccin som initieras av en enskild region, kan ingå i det nationella registret.

Senast den 19 januari 2024 ska Anders Tegnell ha slutfört utredningen.

Fakta: Nationella vaccinationsprogrammen

Alla barn erbjuds genom barnhälsovård och elevhälsa skydd mot elva sjukdomar: polio, difteri, stelkramp, kikhosta, infektioner orsakade av Haemophilus influenzae typ B (Hib), mässling, påssjuka, röda hund, allvarliga sjukdomar orsakade av pneumokocker, rotavirus samt humant papillomvirus (HPV).

Hepatit B omfattas inte av det allmänna vaccinationsprogrammet för barn, men Folkhälsomyndigheten rekommenderar att spädbarn vaccineras mot sjukdomen.

Regeringen beslutade i januari i år att införa ett särskilt vaccinationsprogram avseende pneumokockinfektion för personer som ingår i riskgrupper.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!