WHO:s organ för cancerforskning, IARC, har i en studie granskat hälsoeffekterna av sötningsmedlet aspartam och klassar det nu som "möjligen cancerframkallande" för människor, enligt ett pressmeddelande.
Enligt WHO finns en "begränsad bevisning" för att ämnet är cancerogent, specifikt gäller det för hepatocellulärt karcinom, en typ av levercancer. Det finns också begränsade bevis angående cancer hos försöksdjur.
Organisationen betonar dock att riktlinjerna för det maximala acceptabla dagliga intaget för konsumenter inte kommer att ändras, samt att ytterligare forskning om ämnet behövs.
– Vi råder inte företag att dra tillbaka produkter och vi råder inte heller konsumenter att sluta konsumera det helt och hållet. Vi råder bara till lite måttlighet, säger WHO:s närings- och livsmedelssäkerhetschef Francesco Branca, enligt AFP.
Lägsta klassningen
IARC placerar aspartam i klass 2B, enligt WHO-organets cancerklassificering. I 2B-kategorin återfinns bland annat ämnen som extrakt av aloe vera och koffeinsyra som finns i te och kaffe.
– Allmänheten bör inte vara orolig för risken för cancer i samband med ett ämne klassat som grupp 2B, säger Paul Pharoah, professor i cancerepidemiologi vid Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles, till AFP.
En andra expertgrupp, JECFA som bedömer livsmedelstillsatser, har granskat samma forskningsunderlag och anser fortfarande att sötningsmedlet är säkert i begränsade mängder.
Ingen ändring
JECFA drar slutsatsen att den data som utvärderats i studien inte ger tillräckligt övertygande bevis för att ändra det tidigare fastställda acceptabla dagliga intaget av aspartam på 0-40 milligram per kilo kroppsvikt.
Om en vuxen person som väger 70 kilo dricker sockerfri läsk, där en burk vanligen innehåller 200 eller 300 milligram aspartam, skulle personen behöva konsumera mer än 9 till 14 burkar per dag för att överskrida de riktlinjerna, enligt AFP.
Aspartam är ett konstgjort sötningsmedel som använts i en rad livsmedel och drycker sedan 1980-talet, bland annat i lightläsk, tuggummin och glass.