Avloppsvattnet avslöjar stor smittspridning

Smittspridningen av covid-19 ökar kraftigt i hela landet. Den slutsatsen drar Sveriges Lantbruksuniversitet efter att ha analyserat avloppsvatten från norr till söder.

När storskalig allmän testning för covid-19 inte längre sker är övervakningen av avloppsvatten ett användbart komplement till data från sjukvården. Arkivbild.

När storskalig allmän testning för covid-19 inte längre sker är övervakningen av avloppsvatten ett användbart komplement till data från sjukvården. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hälsa2022-12-22 10:28

Sedan månadsskiftet november–december syns en snabb ökning av coronavirus i svenskt avloppsvatten.

Det visar den senaste undersökningen från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) som granskar halterna i 13 kommuner från Umeå i norr till Helsingborg i söder.

"Halterna av SARS CoV2, viruset som orsakar COVID-19, har legat på en ganska stabil nivå under hösten, men vi har sett en väldigt snabb ökning under december", säger Maja Malmberg, forskare vid SLU, i ett pressmeddelande.

Halterna ökar i alla undersökta kommuner och är betydligt högre än i december 2021. I Östhammar är nivåerna de högsta som uppmätts under de två år som mätningarna genomförts.

I vissa kommuner fortsätter ökningen under vecka 50, men i andra har spridningen minskat eller planat ut.

Analysen visar att undervarianten omikron BA.5, som dominerat sedan i somras, minskar till förmån för BQ.1 som nu ökar snabbast.

Kommunerna som analyseras är Ekerö, Gävle, Helsingborg, Jönköping, Kalmar, Tierp, Umeå, Uppsala, Västerås, Vaxholm, Älvkarleby, Örebro, Östersund och Östhammar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!