Barnfetma fortsätter öka: "Väldigt allvarligt"

Krympande skolgårdar, sämre matvanor och föräldrar som skjutsar sina barn. Folkhälsomyndigheten ser flera orsaker till den ökande fetman och övervikten bland barn.
–Det ökar i en takt som det inte gjort tidigare, säger utredaren Kenisha Russell Jonsson.

Stillasittande barn är en riskfaktor för övervikt. Arkivbild.

Stillasittande barn är en riskfaktor för övervikt. Arkivbild.

Foto: Henrik Holmberg / TT

Hälsa2023-07-01 08:10

Sedan 2018 har övervikt och fetma bland barn ökat med 2,3 procentenheter och nu har drygt var fjärde 6–9-åring övervikt eller fetma. Det visar nya siffror från Folkhälsomyndigheten som jämför utvecklingen med covid-19-pandemin.

– Pandemin gick snabbt och fick stora konsekvenser. Utvecklingen med övervikt och fetma är ett långsamt växande problem men också väldigt allvarligt, säger Kenisha Russell Jonsson.

– Hur ska vi förändra det? Det är frågan som alla ställer sig.

Barn skjutsas runt

Diskussionen kring fetma handlar för mycket om enskilda personers levnadsvanor. Folk kan för lite om de strukturella faktorerna som leder till övervikt, säger Russell Jonsson. Bland annat blir det allt vanligare med föräldrar som skjutsar barn till skola och fritidsaktiviteter med bil. En transportsträcka där barn tidigare gjort av med energi genom att cykla eller gå.

Andra förklaringar till barns ökande vikt kan vara förändrade matnormer, mer stillasittande framför skärmar och att barnens fysiska utrymme att leka på har minskat.

– Skolgårdarna har krympt, så barnen har inte lika bra möjligheter att röra på sig under dagen jämfört med tidigare.

Svårare i skolan

Övervikt är en stor anledning till en ökning av flera sjukdomar: som typ 2-diabetes, flera cancerformer och hjärt- och kärlsjukdomar. Att ha övervikt är även stigmatiserat, det påverkar barns psykiska hälsa negativt och även chanserna att få godkända betyg, säger Kenisha Russell Jonsson.

– Studier visar på att fetma i barndomen kan påverka skolgången negativt.

Samtidigt finns det mycket som samhället kan göra för att komma åt problemet, säger hon.

– Mer rörelse under dagen, mer aktiv transport och tidigare insatser för att hjälpa barnen att förstå vad hälsosamma matvanor är.

Fakta: Så fungerar BMI

BMI är ett mått på förhållandet mellan längden och vikten. Det används för att räkna ut om man har undervikt, normalvikt, övervikt eller fetma. BMI står för body mass index.

Räkna ut BMI så här:

Väg dig och ta din vikt i kilo.

Multiplicera din längd i meter med din längd i meter.

Dividera vikten med det talet.

Exempel: 70 kilo / (1,70 m X 1,70 m) = 70/2,89 = BMI 24,2.

Olika grupper:

BMI under 18,5 visar att du har undervikt

BMI 18,5–24,9 bedöms som normalvikt

BMI 25,0–29,9 visar att du kan ha övervikt

BMI över 30,0 visar att du kan ha fetma

BMI har begränsningar:

BMI passar inte för barn. För barn 2–18 år används i stället en formel som heter ISO-BMI. Den tar hänsyn till ålder och hur barnet växer på längden.

BMI passar inte heller för kroppsbyggare med mycket muskelmassa. Orsaken är att BMI inte visar hur stor del av kroppen som är muskler och hur stor del som är fett. Du kan alltså ha ett högt BMI men ändå ha en god hälsa.

Källa: 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!