För första gången någonsin ska ett borreliavaccin testas i Sverige. Borrelia är betydligt vanligare än TBE, som det redan finns ett vaccin emot. Det som varit så svårt med att ta fram ett borreliavaccin är att borreliabakterien finns i så många, olika varianter. Under ett års tid har man kartlagt hur det ser ut i Sverige.
– I förstudien har vi kartlagt vilka typer av borrelia som finns här och som vaccinet behöver täcka, säger Johan Sanmartin Berglund, professor i hälsovetenskap vid Blekinge tekniska högskola, som leder studien i Sverige.
Görs på flera håll
Personer med misstänkt eller bekräftad borrelia kommer att delta i studien.
– Vi förbereder studien just nu och börjar vaccinera i sommar.
Vaccinet ska testas i Blekinge eftersom det som är känt för att ha en hög förekomst av borrelia. Men testerna görs även på andra orter i Sverige och i flera andra länder i Europa. Vilka svenska orter förutom de i Blekinge det rör sig om är än så länge hemligt.
– Om några veckor kan jag berätta mer, säger Johan Sanmartin Berglund.
"Ska fungera överallt"
I dag finns det inget vaccin mot borrelia. Men försök med vaccin har gjorts tidigare, dock inte i Sverige. I USA har man testat vaccinet Lymerix men det fick dras tillbaka eftersom det bara fungerade på vissa varianter av borreliabakterien och för att det hade biverkningar.
– Det vaccin vi testar ska fungera överallt i världen, säger Johan Sanmartin Berglund.
Det nya vaccinet, som har arbetsnamnet VLA15, har utvecklats av Pfizer och Valneva. VLA15 har visat effekt mot sex varianter av borreliabakterien som finns i Nordamerika och Europa. Hittills har man inte fått några rapporter om svåra biverkningar.