Kärlkramp uppstår ofta i samband med fysisk ansträngning eller starka känslor som ilska, och orsakas av att blodflöde till hjärtat minskar tillfälligt.
Vanliga symtom är smärta i bröstet och andfåddhet som oftast går över inom tio minuter.
Den nya studien som har gått till botten med hur vanligt tillståndet är bland medelålders svenskar visar att ungefär 3,5 procent är drabbade.
"Vanligt förekommande"
– Det var lite mer än vi väntade oss, och det visar att kärlkramp är vanligt förekommande, säger Kerstin Welén Schef, läkare vid hjärtkliniken på Danderyds sjukhus i Stockholm och en av forskarna.
Studien, som publiceras i tidskriften Heart, omfattar 29 000 kvinnor och män i åldrarna 50–64 år som besvarat ett frågeformulär om symtom på kärlkramp. Blodtryck och en rad andra parametrar undersöktes också.
Kärlkramp orsakas ofta av ansamling av fett, åderförkalkning, i hjärtats kranskärl. Men bara en mindre del av personerna med symtom på kärlkramp hade uttalad åderförkalkning, vilket förvånade forskarna. Drygt hälften hade helt normala kranskärl.
Självupplevd stress
Det var inte heller klassiska riskfaktorer för åderförkalkning som framför allt var kopplade till kärlkramp. Faktorer som höga nivåer av självupplevd stress och nedstämdhet, dålig ekonomi och att vara född utanför Sverige, spelade in i högre grad.
– Att psykologiska och sociodemografiska faktorer hade så stor betydelse var överraskande, säger Kerstin Welén Schef.
Hon anser att vården behöver bli bättre på att fånga upp den typen av faktorer hos personer med symtom på kärlkramp och erbjuda hjälp, till exempel psykologisk behandling.