D-vitamin ger inte starkare ben

Många tar tillskott av D-vitamin i tron att det skyddar mot benbrott. Men en ny stor studie visar att det inte har någon skyddande effekt.

Tillskott av vitamin D minskar inte frakturer hos den breda befolkningen. Arkivbild.

Tillskott av vitamin D minskar inte frakturer hos den breda befolkningen. Arkivbild.

Foto: Mark Lennihan/AP/TT

Hälsa2022-07-29 20:02

D-vitamin är ett av de bäst säljande vitamintillskotten i Sverige. Det uppges bland annat skydda mot benbrott. Nu visar en ny studie att det inte stämmer, skriver Dagens Medicin.

– Studien visar tydligt att en allmän förskrivning av D-vitamin inte har en frakturförebyggande nytta. I Sverige finns det många som tar D-vitamin i onödan, säger Karl Michaëlsson, läkare och professor i medicinsk epidemiologi vid Uppsala universitet, till Dagens Medicin.

I studien, som var en preventionsstudie, fick 26 000 personer med normala nivåer av D-vitamin ta antingen ett tillskott med vitaminet eller placebo. Fem år senare såg man ingen skillnad i antalet frakturer mellan grupperna.

I studien tittade man dock inte på personer som har en uttalad D-vitaminbrist. D-vitamin ges i dag till äldre med risk för benskörhet i kombination med kalcium. Bortsett från det är det skralt med bevis för att D-vitamintillskott skulle ge en bättre hälsa.

Under coronapandemin ökade försäljningen av D-vitamin kraftigt efter uppgifter om att det skulle skydda mot covid-19. Än så länge finns det dock inget som tyder på att det är så.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!