De drabbas hÄrdare av sÀnkt temperatur hemma

Att sĂ€nka vĂ€rmen inomhus med en grad eller tvĂ„ kan göra stor skillnad pĂ„ elrĂ€kningen i vinter – och vara rentav nyttigt för vissa. Ett kyligt hem Ă€r dĂ€remot inte hĂ€lsosamt för alla.

Skruva inte ner för mycket. För kallt inomhus kan pÄverka blodtrycket och tros kunna öka risken för hjÀrt- och kÀrlsjukdomar. Arkivbild.

Skruva inte ner för mycket. För kallt inomhus kan pÄverka blodtrycket och tros kunna öka risken för hjÀrt- och kÀrlsjukdomar. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

HĂ€lsa2022-09-17 11:00

StÀng av golvvÀrmen och sÀnk temperaturen inomhus Àr nÄgra av de ÄtgÀrder som rekommenderas för att spara pÄ den dyra elen.

Vissa grupper fÄr det dock svÄrare Àn andra om hemmet blir för kallt.

– De som Ă€r kĂ€nsligast Ă€r vĂ€ldigt smĂ„ barn som har svĂ„rt med temperaturreglering och gamla och sköra mĂ€nniskor, sĂ€ger Peter Nilsson, specialist i allmĂ€nmedicin och professor vid Lunds universitet.

Vad som Àr en optimal inomhustemperatur Àr en frÄga med betydligt fler Àn ett svar.

Kroppsfett, muskelmassa och Älder Àr bara nÄgra av faktorerna som spelar in. Det har visat sig att skillnaden i upplevd temperatur kan vara sÄ stor som sex grader mellan en muskulös man och en Àldre person.

– Är man ung och frisk Ă€r det nog bara nyttigt att sĂ€nka temperaturen ett par grader. Det gĂ„r Ă„t mer energi och kroppen kommer att öka metabolismen vilket gör att kroppen blir varm, sĂ€ger Erika Schagatay, professor i zoofysiologi vid Mittuniversitetet.

Kyla brÀnner fett

Att frysa sig smal Ă€r en överdrift – men bygger pĂ„ ett visst mĂ„tt av sanning. Forskning har visat att kyla ökar mĂ€ngden aktivt brunt fett i kroppen, ett fett som automatiskt brĂ€nner kalorier och ökar Ă€mnesomsĂ€ttningen.

– För att du ska hĂ„lla en kroppstemperatur pĂ„ 37 grader mĂ„ste du brĂ€nna mer fett, nĂ„got som mĂ„nga har rĂ„d med, sĂ€ger Erika Schagatay.

I FolkhÀlsomyndighetens allmÀnna rÄd rekommenderas en inomhustemperatur pÄ minst 20 grader. För de flesta handlar gradantalet hemma om ren komfort, men för en del grupper bör vÀrmen ligga nÄgra grader högre Àn sÄ.

BesvÀrande för reumatiker

Har man det för kallt inomhus kan det pÄverka blodtrycket och tros öka risken för bland annat hjÀrt- och kÀrlsjukdomar.

– En Ă€ldre mĂ€nniska med tĂ€rande sjukdomar, som ocksĂ„ Ă€r mager, kan i vĂ€rsta fall fĂ„ hypotermi (för lĂ„g kroppstemperatur) Ă€ven vid normala rumstemperaturer. Men om du gĂ„r ner under 18-19 grader sĂ„ ökar risken pĂ„tagligt för dem, sĂ€ger Peter Nilsson.

Förutom hos mÄnga Àldre kan Àven mÀnniskor med funktionshinder och muskelsjukdomar som reumatism fÄ ökade besvÀr i en för kall bostad. Hur sparar man dÄ pÄ elen och behÄller ÀndÄ vÀrmen?

– Man kan sĂ€tta pĂ„ sig varma klĂ€der eller ha nĂ„gon alternativ vĂ€rmekĂ€lla, men man kan ocksĂ„ ta en promenad eller göra nĂ„gonting annat fysiskt för att fĂ„ upp vĂ€rmen i kroppen, sĂ€ger Peter Nilsson:

– Sedan kan man ju övervĂ€ga att stĂ€nga av vĂ€rmen i vissa rum, precis som man gjorde i bondesamhĂ€llet nĂ€r finrummet ofta var kallt pĂ„ vintern eftersom man inte var dĂ€r.

HÀlsoeffekter vid lÄg inomhustemperatur

LÄga temperaturer kan ge hjÀrt-, kÀrl- och lungrelaterade sjukdomar.

För lÄg temperatur kan pÄverka den mentala förmÄgan, arbetskapaciteten, styrkan och rörligheten. Eftersom den mentala förmÄgan försÀmras ökar risken för olyckor.

Reumatism och vissa muskelsjukdomar kan ge ökade besvÀr vid nedkylning.

Riskgrupper för problem vid lÄga inomhustemperaturer bestÄr av Àldre samt mÀnniskor med vissa sjukdomar och funktionshinder som pÄverkar rörlighet, ÀmnesomsÀttning eller förmÄgan till temperaturreglering.

KĂ€lla: Socialstyrelsen

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!