I närheten av ett vattenverk sipprar utsläpp från brandskummet på försvarets brandövningsplats sakta ner i grundvattnet och vidare ut i vattenkranarna.
Tusentals invånare i Kallinge och Ronneby dricker, men det tar många år innan man upptäcker att något är fel.
Drabbade stämmer bolag
Under tiden påverkas invånarnas blod. De har förhöjda halter av PFAS, ett samlingsnamn för högfluorerade kemikalier i blodet – något som bland annat kan leda till hälsorisker och exempelvis påverka njurar, lever och kolesterolhalt. Det finns även studier som visar att PFAS hämmar kroppens immunförsvar, och PFAS har kopplats till ökad risk för vissa typer av cancer.
2013 upptäcker det kommunala vattenbolaget Ronneby miljö och teknik höga halter av PFAS i dricksvattnet i det lokala vattenverket. Drabbade går samman och stämmer sitt vattenbolag– en lång process tar vid.
Enligt den första domen i Blekinge tingsrätt våren 2021 anses det kommunala vattenbolaget vara skadeståndsskyldigt, och de drabbade ska få kompensation för personskada i form av förhöjda halter av PFAS i blodet.
Nu avgör HD
Domen överklagas av kommunen och i hovrätten över Skåne och Blekinge blir det ett bakslag för de drabbade invånarna. Enligt hovrätten innebär de höga halterna av PFAS i blodet visserligen en förändring av kropparna – men domstolen anser samtidigt att de som har stämt vattenbolaget inte har kunnat bevisa att förändringen i sig utgör en skada på kroppen.
Högsta domstolen har beviljat prövningstillstånd för målet, och domen meddelas kvart i nio på tisdagsmorgonen.