Dyr IVF-metod gav inte bättre resultat

En kostsam teknik som sägs öka chanserna till graviditet används på många kliniker i Sverige. Men billigare metoder är precis lika bra, enligt en ny studie.

Tekniken uppges ge förhöjda graviditets- och förlossningsfrekvenser. Arkivbild.

Tekniken uppges ge förhöjda graviditets- och förlossningsfrekvenser. Arkivbild.

Foto: Isabell Höjman/TT

Hälsa2023-04-09 06:30

Sedan IVF introducerades har utvecklingen lett till ökade graviditetsfrekvenser och fler födda barn. Det handlar bland annat om bättre metoder för att odla och frysa embryon.

Inom fertilitetsområdet finns också ett stort kommersiellt intresse och vissa metoder introduceras innan studier kunnat visa på att de faktiskt leder till ett bättre resultat för patienterna.

– Det finns väldigt många så kallade "add-ons" inom reproduktionsmedicin, alltså tekniker som syftar till bättre resultat, men som inte har stöd i forskningen, säger Christina Bergh.

Embryona ligger ostörda

En sådan add-on är ”time-lapse”. Metoden går ut på att de befruktade äggcellerna, embryona, ligger i en särskild inkubator på labbet där de fotograferas med jämna intervaller. Det gör att labbpersonalen inte behöver flytta embryona och titta i mikroskop för att se hur de mår.

Tekniken ska enligt marknadsföringen ge förhöjda graviditets- och förlossningsfrekvenser. Argumenten är att det är bättre för embryona att inte behöva byta miljö vid undersökningarna och i stället ligga ostörda.

– Det kan låta logiskt men tekniken verkar inte påverka förlossningsfrekvensen, vilket förstås är det viktiga, säger Christina Bergh, som också har skrivit en kommenterade artikel i den vetenskapliga tidskriften Lancet där resultaten har publicerats.

I studien har nederländska forskare undersökt omkring 1 700 kvinnor som genomgått IVF där embryona odlats och i vissa fall valts ut med time-lapse-teknik. Dessa jämfördes med IVF efter traditionell odlingsmetod. Forskarna såg ingen skillnad i graviditets- eller förlossningsfrekvenser mellan grupperna. Det gick inte heller fortare för kvinnorna att bli gravida i de fall där time-lapse använts.

Används i Sverige

I Sverige är time-lapse-tekniken vanlig och erbjuds på många IVF-kliniker. Även om det inte alltid kostar extra för patienten själv så innebär inköp och underhåll av apparaturen stora kostnader. I andra länder tar klinikerna extra betalt av patienterna för att använda den.

– De som längtar efter barn vill ju göra det som de tror är bäst och kliniker vill kunna erbjuda det bästa. Det är väldigt bra att det görs ordentliga studier som denna som faktiskt visar på att just den här tekniken inte gör skillnad när det gäller graviditeter eller förlossningar. Det handlar om apparatur som kostar en eller flera miljoner kronor.

Totalt var det hälften av kvinnorna som födde ett levande barn under studieperioden.

I studien fick kvinnorna ett befruktat ägg åt gången återförda, vilket är standard även i Sverige.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att tänka på att vi bör ha stöd för att nya metoder som införs i vården faktiskt är bättre för patienten, säger Christina Bergh.

Fakta: Om studien

Kvinnorna som ingick i studien var från 15 olika fertilitetskliniker i Nederländerna. Totalt ingick 1 731 kvinnor och medelåldern bland dem var 34 år.

Omkring hälften av kvinnorna som ingick födde ett barn under studieperioden. Resultatet påverkades inte av om klinikerna använder time-lapse-teknik eller inte.

Studien pågick mellan 2017 och 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!