Att ha mens kan vara onödigt krångligt – och dyrt. Det är inte alltid man har mensskydd till hands när de behövs och för den som har det ekonomiskt svårt kan det vara en kostnad man helt enkelt inte klarar. Frågan om gratis mensskydd i skolan lyfts allt oftare som viktig för både hälsa och likvärdig skolgång.
Organisationen Mensen har i en enkät till kommuner och grundskolor kartlagt tillgången till mensskydd i skolorna och beslutsvägarna bakom.
Politiska beslut
Totalt fick organisationen in svar från 162 av landets 290 kommuner. I ungefär en fjärdedel av fallen hade de svarande kommunerna fattat ett politiskt beslut om gratis mensskydd i skolan. 97,5 procent av dem hade fattat beslutet någon gång de senaste tre åren.
– Det är väldigt spännande att det kan förändras så snabbt, säger Rebecka Hallencreutz, verksamhetsansvarig på Mensen.
Hon visar att initiativen kommit från flera olika partier. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har alla lagt fram förslag om mensskydd i skolan lokalt.
– Det finns någon fördom att det är en väldigt renodlad vänsterfråga, men det är det inte nödvändigtvis. Sedan kan ju olika partier ha olika ingång till varför de tycker att det är viktigt.
Mensen anser att det behövs politiska beslut om gratis mensskydd i skolan för att få en uthållighet så att tillgången inte står och faller med en verksamhetschef eller enstaka eldsjäl.
Likvärdig skolgång
Rebecka Hallencreutz tar som exempel ett svar från en skola som inte erbjuder mensskydd för att det är en del av det hälsofostrande arbetet att ta ansvar för sin personliga hygien.
– Om en person med den inställningen har inflytande på en skola och fattar beslut påverkar det många elever och då behöver vi politiska beslut. Det är viktigt att formalisera så att det blir obligatoriskt och bidrar till en likvärdig skolgång för alla elever.
Trots att ett stort antal svarat att de har gratis mensskydd i skolan finns det mycket att jobba på när det kommer till hur tillgängliga de är. Många hade svarat att de finns i lärarrum eller hos elevhälsan.
– Men elevhälsan kan ha väldigt begränsade öppettider, och skolsköterskan kan sitta i ett möte. Att behöva knacka på och fråga vet vi sedan tidigare undersökningar att många tycker är väldigt jobbigt.