Få har koll på hjärt- och lungräddning på barn

Drunkning är den vanligaste dödsolyckan för barn i åldrarna ett till sex år i Sverige. Samtidigt vet inte sex av tio vuxna hur man utför hjärt-och lungräddning på barn.

"Vi brukar säga att man ska repetera varje år eller åtminstone vartannat så att det sätter sig i muskelminnet", säger Alexandra Björnsson på Trygg-Hansa. Arkivbild.

"Vi brukar säga att man ska repetera varje år eller åtminstone vartannat så att det sätter sig i muskelminnet", säger Alexandra Björnsson på Trygg-Hansa. Arkivbild.

Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Hälsa2021-07-01 05:30

Mer än varannan vuxen har aldrig gått en utbildning i HLR (hjärt-och lungräddning) på barn. Många vet heller inte skillnaden på HLR på vuxna och barn, visar en Novusundersökning som gjorts på uppdrag av försäkringsbolaget Trygg-Hansa.

– Det som är så otroligt viktigt vid drunkningstillbud, framför allt för barn vars hjärnor är mer känsliga än vuxnas, är att få syre till hjärnan så fort som möjligt, säger Alexandra Björnsson, vattensäkerhetsexpert på Trygg-Hansa.

– Har man inte gått en kurs och övat praktiskt är risken större att man inte vågar agera. Men det viktigaste är att man gör något, fortsätter hon.

Hellre krossade revben

I undersökningen säger 40 procent av de svarande att det var mer än fem år sedan de gick en HLR-utbildning överhuvudtaget. För att vara trygg med att utföra hjärt- och lungräddning bör man öva regelbundet, enligt Alexandra Björnsson.

– Vi brukar säga att man ska repetera varje år eller åtminstone vartannat så att det sätter sig i muskelminnet, säger hon.

Även om man har gått HLR-utbildning kan man alltså behöva komplettera med en kurs om hur man gör på barn. På barn ska man exempelvis starta med fem inblåsningar direkt.

På barn under ett år ska man använda två fingrar för att pumpa i gång hjärtat och på barn från ett år till pubertet ska man använda en hand. På vuxna gäller två händer.

– Man behöver ta i för att pumpa runt blod. Mer än man tror, och några krossade revben är värt livet. Barn är ju mjukare än vad vuxna är, men det kan hända att man krossar revben även på dem, säger Alexandra Björnsson.

Extra farligt i år

Trygg-Hansa varnar för att drunkningstillbuden kan bli många i år. En stor andel svenskar semestrar i hemlandet och samlas på stränderna, samtidigt som många simhallar har hållit stängt under vinterhalvåret på grund av pandemin. Det gör att simkunnighet inte har kunnat utvecklats eller underhållits.

– Uppsikten över barnen blir ännu viktigare om barnen inte kan simma. På badstranden är det viktigt att man hjälps åt att hålla koll och att leta direkt om något barn är borta. Det är avgörande att hitta barnet så fort som möjligt, säger Alexandra Björnsson och fortsätter:

– Man kan också turas om att göra HLR medan någon annan ringer ambulans. Och känner man att man inte kan bidra med något så är det viktigt att hålla sig undan så att räddningstjänsten kommer fram.

Fakta: Novusundersökningen om hjärt- och lungräddning på barn

53 procent av alla vuxna svenskar (18–79 år) aldrig gått en utbildning i hjärt- och lungräddning (HLR) på barn.

61 procent är osäkra på, eller vet inte, hur man korrekt utför HLR på barn.

7 procent uppger att de är helt säkra på hur man korrekt utför HLR på barn.

26 procent uppger att de inte vetat att det är någon skillnad i HLR på barn respektive på vuxna.

Undersökningen genomfördes under perioden 20 maj–26 maj 2021 via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel.

Målgruppen var allmänheten 18–79 år. Totalt 1 025 intervjuer genomfördes.

Källa: Novus/Trygg-Hansa

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!