Få har koll på riskerna med alkohol

Forskningen är tydlig, men ändå är det få svenskar som har koll på hur alkoholdrickandet påverkar den egna hälsan – och vilka konsekvenser det kan få. –Det finns inte någon säker konsumtionsnivå av alkohol, säger Simon Holmesson, sakkunnig på Cancerfonden.

"Alkohol är en svår och ibland känslig fråga vilket kan försvåra att vi får ett mottagande av kunskap", säger Simon Holmesson, sakkunnig hos Cancerfonden. Arkivbild.

"Alkohol är en svår och ibland känslig fråga vilket kan försvåra att vi får ett mottagande av kunskap", säger Simon Holmesson, sakkunnig hos Cancerfonden. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Hälsa2021-09-07 07:16

Enligt en undersökning som Kantor Sifo gjort på uppdrag av Systembolaget har svenskar låg kunskap om hur alkoholkonsumtion kan påverka hälsan.

Undersökningen, en del av Systembolagets årliga alkoholrapport, har bland annat tittat på hur kunskapen om just alkohol ser ut hos allmänheten jämfört med vård- och omsorgspersonal. Hos allmänheten vet exempelvis endast en av fyra att alla alkoholhaltiga drycker är lika skadliga.

Inte överraskande

Få svarande anser samtidigt att de behöver mer kunskap kring alkohol och dess påverkan. 72 procent ur allmänheten anser sig ha tillräckliga god koll på alkoholdrickandets effekter.

I dag är forskningen tydlig. Alkohol kan kopplas till bland annat hjärt- kärlsjukdomar, fetma och övervikt, och psykisk ohälsa. Även mellan cancer och alkohol är kopplingen stark: levercancer, tarmcancer, bröstcancer är några exempel.

– Det är ungefär närmare 1 300 cancerfall årligen som relaterade till alkoholkonsumtion, säger Simon Holmesson, sakkunnig inom cancerprevention hos Cancerfonden.

Att kunskapen är låg trots den fakta som lagts på bordet kring alkohol och hälsorisker är allvarligt, men inte på något sätt överraskande, enligt Cancerfonden.

– Vi har sedan flera år tillbaka sett att kännedomen är låg när det gäller kopplingen mellan alkohol och cancer – trots att vi haft tydliga vetenskapliga belägg.

En känslig fråga

Cancerfonden ser särskilt allvarligt på att vårdpersonal inte alltid besitter kunskap om kopplingen mellan alkohol och cancer. 63 procent uppger i Systembolagets rapport att hög alkoholkonsumtion kan öka risken för vissa cancerformer. Här anser man att vården behöver bli bättre rustad och att fler patienter behöver få hjälp med sitt drickande i tid.

Cancerfonden skulle även gärna se att alkoholhaltiga drycker förses med varningstexter, likt dem som finns på cigarettpaket, för att ytterligare nå ut med information. Det behöver ske fler informationssatsningar, anser man.

För trots belägg, fakta och kunskap, så fortsätter alkohol leda till sjukdom och även död. Och att nå ut till allmänheten är inte helt enkelt.

– Alkohol är en svår och ibland känslig fråga vilket kan försvåra att vi får ett mottagande av kunskap, säger Simon Holmesson.

– De här kunskapssatsningarna som ska göras behöver göras särskilt utifrån vården och på ett sätt som ökar förståelsen utan att man skapar ett moraliserande över alkoholkonsumtionen som sådan, säger han.

Fakta: Alkoholkonsumtion bland vuxna i Sverige

Alkoholkonsumtionen bland vuxna i Sverige har minskat sedan 2004, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.

2004 var konsumtionen 10,6 liter ren alkohol per invånare (inkluderar personer som är 15 år eller äldre). 2019 var den siffran 8,7 liter.

I mätningen 2019 uppgav 77 procent av de vuxna att det någon gång druckit alkohol under den senaste månaden. Andelen kvinnor var 74 procent och andelen män 80 procent. Andelen som druckit alkohol har legat på samma nivå under flera år, men skillnaden mellan könen har minskat. Andelen kvinnor som dricker ökat samtidigt som det skett en minskning bland män.

Andelen vuxna som har en riskkonsumtion av alkohol har minskat de senaste åren. 2004 var den andelen 18 procent i de mätningar som gjorts av FHM. 2020 hade 16 procent en riskkonsumtion.

Källa: Folkhälsomyndigheten


Fakta: Vad definieras som ett riskbruk?

En definition av riskbruk är att dricka mer än 14 standardglas per vecka för män och mer än nio standardglas per vecka för kvinnor. Kvinnor tål ofta mindre än män eftersom de har mindre kroppsvolym.

Ett standardglas innehåller 12 gram alkohol. Detta motsvarar ungefär en flaska (33 centiliter) starköl, 12 centiliter vin eller 4 centiliter starksprit.

Omkring 13 procent av männen och 9 procent av kvinnorna i Sverige bedöms ha riskabla alkoholvanor, enligt mätningar från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).

16 procent av befolkningen mellan 16 och 84 år uppgav 2020 att de har en riskkonsumtion av alkohol, enligt Folkhälsomyndigheten.

Källa: Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN), Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!