Få skolor har psykisk hälsa på schemat

Ångest och depression bland unga kan förebyggas genom utbildning, visar forskning. Men trots att psykisk hälsa ingår i läroplanen saknas det ofta i undervisningen.
–Det krävs ett reformskifte för svensk skolpolitik, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Sveriges Lärare.

Skolelever i åldrarna 13 och 15 år upplever mer oro, ångest och sömnsvårigheter nu än de senaste 40 åren, enligt Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.

Skolelever i åldrarna 13 och 15 år upplever mer oro, ångest och sömnsvårigheter nu än de senaste 40 åren, enligt Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/ TT

Hälsa2023-07-20 06:30

Varannan 15-åring lider av återkommande psykiska besvär och den vanligaste dödsorsaken bland unga är suicid. Psykisk hälsa har ingått i den svenska läroplanen sedan 1980-talet – men enligt Skolinspektionen lärs kunskaperna sällan ut.

– Utifrån våra underlag har vi sett att om man lär man barn om psykisk hälsa i skolan så mår man bättre. Unga vill prata om psykisk hälsa och önskar sig mer kunskap om detta, säger Anja Romqvist, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Kraftig försämring

Folkhälsomyndigheten konstaterade 2018 att den psykiska hälsan bland barn och unga har försämrats kraftigt sedan mitten på 1980-talet. Sedan dess har läget förvärrats ytterligare.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är utbildning och kunskap avgörande för att motverka psykisk ohälsa hos unga. I de nordiska grannländerna har man påbörjat satsningar på skolundervisning, men i Sverige saknas helhetsgreppet. Här är det bara enstaka skolor som undervisar i ämnet.

– Vi ser tydliga skillnader mellan skolor i hur väl man arbetar med förebyggande och främjande faktorer, säger Torun Rudin, stabschef på Skolinspektionen.

– I stor utsträckning undervisar man om vad eleverna kan göra själva. Det kan bli problematiskt om man lägger över frågor om att hantera en stressig skolsituation i huvudsak på eleverna, snarare än att systematiskt arbeta med att planera och förebygga på skolan.

"Stor sorg"

Psykologen Siri Helle har tillsammans med en rad ideella föreningar startat kampanjen “Psykisk hälsa på schemat” i syfte att lära ut om psykisk ohälsa i skolan. Organisationer som Bris, Mind, Unicef och Suicide Zero står bakom kampanjen.

– Det är en stor sorg i lärarkåren att vi har så många elever, framförallt flickor, som mår så dåligt, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Sveriges lärare.

Skolinspektionens granskning visar att det är få svenska skolor som faktiskt schemalägger och ger eleverna kunskaper om hur psykisk ohälsa förebyggs och kan hanteras.

– Det krävs ett reformskifte för svensk skolpolitik, där både lärare och elever får möjlighet att vara och göra sitt bästa. Det krävs för att vi ska få en hållbar skolsituation, det är den inte i dag, säger Johanna Jaara Åstrand.

Nationell strategi

Regeringen skriver i Tidöavtalet att den vill prioritera psykisk hälsa och arbeta med suicidprevention hos unga, som en del av folkhälsoarbetet.

En nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention ska avrapporteras den 1 september i år och överlämnas av Folkhälsomyndigheten och Socialtjänsten, där 26 svenska myndigheter har arbetat tillsammans med förslaget.

"Samarbetet mellan skolan, hälso- och sjukvården samt socialtjänsten behöver bli bättre. Men framförallt behöver tillgängligheten öka. Att behöva vänta på hjälp för länge kan göra så att små problem växer till stora psykiska besvär" skriver skolminister Lotta Edholm (L) i en kommentar till TT.

Rättat: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om vilken myndighet som lämnar över den nationella strategin. Rätt är Folkhälsomyndigheten och Socialtjänsten.

Fakta: Här finns hjälp att få

Om du har självmordstankar kan du läsa mer på 1177.se.

Behöver du någon att prata med finns dessa hjälplinjer att kontakta:

BRIS för barn - telefon 116 111

Friends - telefon 08-545 519 90

Självmordslinjen - telefon 90101

Minds Livslinje - chat på mind.se

BRIS för vuxna - telefon 0771-50 50 50

Om du mår så dåligt att situationen känns outhärdlig eller om du har planer på att ta ditt liv ska du söka vård genast på en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.

Källa: Folkhälsomyndigheten


Fakta: Skolbarns hälsovanor 2021/2022

Den nationella enkätundersökningen "Skolbarns hälsovanor 2021/2022" utreder hur livsvillkor, levnadsvanor och hälsa hos barn och unga i åldrarna 11, 13 och 15 år utvecklas över tid.

Rapporten visar att:

Flera skolfaktorer går åt fel håll: hur elever trivs i skolan, stressen de upplever, relationen till lärare och klasskompisar är sämre.

Mobbningen ökar i skolan.

Det finns ett ömsesidigt samband mellan att må bra och att prestera i skolan.

Självrapporterade hälsobesvär ökar. Dessa innefattar psykosomatiska symtom som oro, irritation, ont i huvudet, ont i ryggen, yrsel och sömnsvårigheter.

Källa: Folkhälsomyndigheten


Fakta: Läroplanen och kampanjförslag

Läroplanen säger att en del av undervisningen i biologi från årskurs 4 ska handla om hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av "levnadsförhållanden, kost, sömn, hygien, motion och beroendeframkallande medel". Från årskurs 7 ska eleverna lära sig om hur "hälsoproblem kan begränsas på individ- och samhällsnivå".

Kampanjen “Psykisk hälsa på schemat” ger förslag om att eleverna ska få grundläggande färdigheter i konflikthantering och sätt att hantera känslor som stress och oro. Även när och hur man bör söka hjälp och hur faktorer som motion och sömn kan påverka den psykiska hälsan.

Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!