Falska fillers kan finnas på skönhetssalonger

Förfalskade fillers med okänt innehåll kan finnas ute på landets skönhetssalonger – och det är inte alltid salongerna själva vet att produkten är falsk. Nu varnar branschen själv för oseriösa aktörer.
–I värsta fall måste man operera bort fillern, säger en läkare.

Fillers kan vara förfalskade, varnar läkare. Arkivbild.

Fillers kan vara förfalskade, varnar läkare. Arkivbild.

Foto: TT

Hälsa2022-10-30 20:29

Att förstora läpparna med så kallade fillers är i dag en av de vanligaste kosmetiska skönhetsbehandlingarna. Fillers används också till att fylla ut rynkor och för att skapa volym i kinderna.

Förra veckan gick Läkemedelsverket ut och varnade för att falska fillers säljs på webbshoppar. Men billigare kopior och rena förfalskningar kan även finnas ute på salongerna som utför behandlingarna.

– Vi får mängder av erbjudanden att köpa billiga kopior av fillers varje månad. Ofta handlar det om produkter från Asien, som inte har samma säkerhetskrav som inom EU, säger läkaren Pyra Haglund på Stureplanskliniken i Stockholm, där man köper in sina fillers direkt från tillverkaren för att vara säkra på innehållet.

Kända märken förfalskas

Hon säger att förfalskningarna kan vara dels icke EU-godkända-produkter som egentligen är avsedda för andra marknader än den svenska, dels förfalskningar av kända, CE-märkta fillers.

– Jag har sett bilder på sådana förfalskningar av EU-godkända märken och de är mycket svåra att skilja från originalförpackningarna, säger Pyra Haglund.

För mindre, oseriösa salonger kan det vara frestande att köpa de billigare produkterna, men det finns också de som köper en förfalskning av ett känt märke i god tro.

Pyra Haglund träffar då och då på kunder som har drabbats av komplikationer efter en behandling med falska fillers.

Utfyllnadsämnen

– En kund kom till mig eftersom hon hade fått svullnader. Hon hade varit på en klinik där man erbjöd en jättebillig fillerbehandling. När jag frågade vilken filler man hade använt svarade kunden att "det var en förpackning med asiatiska tecken", säger Pyra Haglund.

Problemet är att ingen vet exakt vad en förfalskad filler innehåller. Den kan vara förorenad eller innehålla plast eller andra utfyllnadsämnen som kroppen inte bryter ner.

– Man kan drabbas av allergiska reaktioner, knölar och missfärgningar, säger Pyra Haglund.

"Är ett problem"

Ulf Samuelson är plastikkirurg och ordförande i Estetiska injektionsrådet, där man certifierar läkare, tandläkare och sjuksköterskor som utför fillerbehandlingar. Även han varnar för problemet med förfalskade fillers.

– Det finns en grå sektor som lever i skymundan i branschen. Exakt hur vanligt det är med falska fillers går inte att svara på. Men rent generellt är det lätt att skaffa sig produkter via kanaler som inte alltid är seriösa och det är ett problem, säger han.

Förutom risken för biverkningar som infektioner och allergiska reaktioner kan man också råka ut för en produkt med ämnen som inte bryts ner. I normalfallet försvinner en filler automatiskt ur kroppen. Men är den utblandad med exempelvis plastkulor stannar den kvar i kroppen och orsakar permanenta knölar som i värsta fall måste opereras bort, enligt Ulf Samuelson.

Titta på förpackningen

– Det kan också handla om produkter som förvarats fel och ändrat konsistens och inte har den effekt de utlovar.

Funderar man på att göra en behandling med fillers rekommenderar han att man alltid vänder sig till en välkänd klinik med läkare, tandläkare eller sjuksköterskor som är certifierade att utföra filler-behandlingar. Ett annat tips är att fråga varifrån man köper sin produkt. Be gärna att få titta på förpackningen också. Den ska vara oöppnad.

Fakta: Fillers

Världens första filler för kosmetiskt bruk är en svensk uppfinning.

Fillers består av hyaluronsyra, ett ämne vi har naturligt i kroppen, och som kan binda ungefär tusen gånger sin egen vikt i vatten. Det är den egenskapen som ger en utfyllande effekt på rynkor.

Substansen bryts ner och försvinner automatiskt ur kroppen. Effekten håller i sig i mellan 6 och 18 månader.

För att få säljas inom EU ska en filler vara CE-godkänd.

Enligt lag måste den som utför behandlingen vara legitimerad, exempelvis läkare, tandläkare eller sjuksköterska. Verksamheten måste anmälas till vårdregistret.

Källor: Galderma, Läkemedelsverket mfl

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!