I fjol inträffade 723 förgiftningsdödsfall till följd av läkemedel eller droger, vilket är en minskning från året innan då 781 dödsfall rapporterades, enligt en ny sammanställning från Rättsmedicinalverket (RMV).
Siffrorna baseras på obduktionsärenden där det genomförts rättskemiska analyser och där det aktuella läkemedlet eller drogen funnits i blodet. I merparten av fallen rör det sig om suicid eller olyckshändelser där personer i missbruksmiljöer överdoserat av misstag.
Minskningen av antalet dödsfall som kan härledas till läkemedel eller droger syns ännu tydligare vid en jämförelse med 2019, då 832 fall rapporterades.
– Utifrån våra siffror är det svårt att säkert säga vad minskningen beror på, men ofta handlar det om tillgång och efterfrågan på olika substanser, säger Carl Söderberg, rättsläkare och klinisk farmakolog vid Rättsmedicinalverkets avdelning för rättsgenetik och rättskemi.
Möjlig pandemieffekt
I fjol minskade även antalet heroinrelaterade dödsfall till 67, jämfört med 95 under föregående år. Där är sannolikt en del av förklaringen att beslagen av heroin i Europa gick ned 2020, enligt den senaste årsrapporten från EU:s narkotikaorgan EMCDDA 2022.
– Det har man tolkat som en covideffekt, att införseln av heroin till EU har minskat på grund av de förändrade omständigheterna under pandemin. Kommer det in mindre heroin på den europeiska marknaden skulle man kunna tänka sig att situationen är snarlik i Sverige.
Det är därför inte otänkbart att den generella minskningen i statistiken skulle kunna hänga ihop med pandemin, även om det är för tidigt att säga säkert vad den beror på, enligt Carl Söderberg.
– Under pandemin förändrades transporter och gränskontroller såg ut på ett annat sätt. Då skulle man möjligtvis kunna tänka sig att tillgången på vissa substanser som tas i missbrukssyfte har gått ner och blivit svårare att få tag på, och att det därmed blivit färre förgiftningar.
Kopplas till smärtstillande
Generellt sett låg dock dödsfallen kopplade till opioider, ett samlingsnamn för läkemedel och droger med morfinliknande verkan, på en fortsatt hög nivå. Det smärtstillande läkemedlet oxikodon var det vanligaste som ledde till dödlig utgång, med 100 dödsfall 2021. Därefter följde buprenorfin, ett läkemedel som används vid behandling av opioidberoende inom sjukvården, med 87 dödsfall i fjol.
En hög förekomst av opioider vid läkemedels- och drogrelaterade dödsfall syns även i de nordiska länderna och resten av Europa. Siffror från EMCDDA visar att opioider är involverade i tre fjärdedelar av alla kända dödliga förgiftningsfall på europeisk nivå, enligt Carl Söderberg.
I USA har oxikodon varit drivande i den opioidkris som plågat landet de senaste decennierna, där en ökad förskrivning av beroendeframkallande smärtstillande läkemedel lett till omfattande missbruksproblematik och hundratals dödsfall.
– Det finns också svenska siffror på att oxikodon är ett vanligt läkemedel i förgiftningssammanhang, där man har sett en ökning under 2010-talet. En hypotes är att det är ett lite annat mönster än för vissa andra missbruksdroger och att det är förskrivningsdrivet i viss mån.