Det har varit ovanligt varmt, ovanligt länge, för att vara mars månad i Sverige. Det gynnar fästingarna. Det räcker med en dagstemperatur på fem plusgrader för att de ska börja röra på sig. Att nätterna varit kalla hindrar dem inte:
– Det räcker med att det är varmt en enstaka dag för att fästingarna ska bli aktiva. Är det kallt på natten har de bara en längre startsträcka på morgonen när de ska klättra upp på ett grässtrå, säger Patrik Dinnétz, lektor i biologi vid Södertörns högskola, som forskare i fästingar och fästingburna sjukdomar.
Blir allt fler
Det räcker alltså med en enda varm dag för att fästingarna ska kvickna till. När det varit varmt flera dagar i rad blir de fort aktiva. Det gäller i alla områden utan snötäcke i Sverige.
– Fästingarna finns jämnt utspridda i hela Sverige, bortsett från fjällområdet. Men de är färre i de norra delarna av landet.
Fästingarna blir också allt fler i Sverige.
– I och med att de har ökat i antal har de också brett ut sig allt mer och kommit närmare oss människor. Men det här är en process som går ganska långsamt.
Innebär det att man måste se upp även i stan? Nej, menar Patrik Dinnétz.
Liten risk
– De är fortfarande allra vanligast i skogen. De trivs inte på öppna gräsmattor i parker, till exempel. Det är för torrt för dem. Däremot kan de förstås finnas i skuggiga buskage i städer också, säger han.
Risken att bli biten av en fästing är liten så här års. Detta eftersom vi fortfarande är ganska påpälsade när vi är ute. Just kläder är det bästa sättet att skydda sig.
– Undvik päls, fleece och flanell. Fästingar får bättre grepp i dem. Silkiga, glatta tyger blir för halkiga för dem, säger Patrik Dinnétz.