I veckan uppmanade Världshälsoorganisationen (WHO) och EU:s smittskyddsmyndighet ECDC myndigheter att gå ut med särskild information om apkoppor inför sommarens festivaler och evenemang. FHM har i dagsläget ingen "sommarkampanj" på gång utan försöker att informera kontinuerligt i stället.
– Vi informerar i situationer där det är hög risk för sexuell aktivitet. Vi försöker också att få ut information till riskgrupper, till exempel i sociala medier, säger Klara Sondén.
Sommaren en riskperiod
Till riskgruppen hör exempelvis personer som har sex med flera partner samtidigt och personer som har sex med anonyma partner.
Arbetet sker i nära samarbete med RFSU och andra berörda organisationer.
Klara Sondén säger att man baserat på tidigare erfarenhet vet att sommaren är en period då sexuellt överförbara sjukdomar får mer spridning.
– Det gäller sexuellt överförbara sjukdomar överlag – även apkoppor. Det kan mycket väl bli så att sjukdomen ökar i sommar, säger hon.
En tänkbar orsak till ökad spridning är sommarens många festivaler och fester i kombination med ökad alkoholkonsumtion.
Smittar via bestick
Enligt WHO kan apkoppor även spridas via bestick, tallrikar, sängkläder och handdukar som använts av någon smittad. Man vet ännu inte om apkoppor också kan spridas av smittade personer som inte hunnit få några symtom. FHM har valt att inte lyfta dessa smittvägar.
– Vårt fokus är att lyfta situationer där det är högst risk att smittas, som vid sexuell aktivitet och annan nära kontakt.
FHM rekommenderar starkt att man alltid använder kondom.
– Man bör också tänka sig för innan man har sex med multipla eller anonyma partner. Får man hudutslag ska man undvika att ha sex och söka vård, säger Klara Sondén.
Sverige har i dagsläget tio personer smittade av apkoppor. FHM ska nu ta fram en nationell plan för hur en eventuell vaccination mot viruset ska gå till.