Fler antikroppar hos dem som inte haft covid-19

Tidigare forskning har visat att så kallad hybridimmunitet, då man både har fått vaccin och genomgått en infektion, ger fler antikroppar mot nya covid-19-virus. Nu visar nya rön att det kan vara tvärtom, åtminstone för vissa.

De som är vaccinerade, men inte har haft covid-19 tidigare, kan ha ett starkare skydd mot omikron. Arkivbild.

De som är vaccinerade, men inte har haft covid-19 tidigare, kan ha ett starkare skydd mot omikron. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Hälsa2022-06-11 19:30

Det är den så kallade Community-studien, ett samarbete mellan bland annat Danderyds sjukhus och Karolinska institutet, som visar att den som inte har haft covid-19 tidigare men är trippelvaccinerad, får mer antikroppar om man smittas av omikron.

– Vi har jämfört två grupper, dels de som är trippelvaccinerade och har haft covid-19, dels de som är trippelvaccinerade men inte har haft covid-19, säger överläkaren Sebastian Havervall som är doktorand i Community-studien.

Samtliga i båda grupperna har sedan fått omikron.

Starkare antikroppssvar

– Det som är lite förvånande är att den sistnämnda gruppen, alltså de som var vaccinerade men inte hade haft covid-19 tidigare, fick ett starkare antikroppssvar, säger han.

Det går stick i stäv mot tidigare studier. De har visat att det är en fördel att vara både vaccinerad och ha haft covid. Den typen av hybridimmunitet har ansett ge ett bättre skydd mot nya infektioner.

– Här var det alltså tvärtom, att kombinationen av tidigare infektion och vaccin gav ett svagare immunsvar än enbart vaccin hos den som blev infekterad med omikron, säger Charlotte Thålin, överläkare och ansvarig forskare för Community-studien.

Kan slippa påfyllnadsdos

Det är dock för tidigt att dra slutsatsen att den som har fått tre sprutor, men inte har haft infektionen, har ett bättre skydd mot att bli smittad av en ny infektion. Men om resultatet står sig kan det betyda att vissa personer kanske inte behöver en fjärde spruta eller att man kan visa vilka som verkligen behöver påfyllnadsdoser.

– Det här är sådant vi måste titta vidare på nu. Det kan ju också vara så att man får olika högt immunsvar beroende på vilken variant av viruset man blivit sjuk av eller vilken typ av vaccin man har fått. Vi vet inte heller hur immunsvaret kommer att se ut efter nya virusvarianter och nya vaccin, säger Sebastian Havervall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!