Under de två första kvartalen kontaktade 5 340 personer behandlingsföretaget Spelfriheten för att få hjälp med sitt spelberoende, vilket kan jämföras med 3 797 personer året innan. Spelberoendes riksförbund delar bilden av att fler söker hjälp.
– Antalet personer som har sökt hjälp hos oss sedan pandemins början har dubblerats, säger Adam Kirstein Reuterswärd som är marknadschef på Spelfriheten.
Han tror att det beror på att fler personer började spela under pandemin.
– Den målgruppen som ökat mest hos oss det senaste året är kvinnor i åldern 30 till 55. Det är många av dem som har börjat spela på nätkasinon under pandemin och sedan fastnat. Det är också personer som inte har en tidigare relation till spel.
Av de personer som sökt hjälp hos dem i år är 60 procent män och 40 procent kvinnor.
Når botten
Spelberoendes riksförbunds ordförande Daniel Harre anser att det är för tidigt att säga att spelandet har ökat de senaste åren. Han menar att det framförallt är personer som redan var beroende som har börjat spela mer.
De båda har dock sett en trend att personer som investerat i aktier, värdepapper och kryptovalutor söker hjälp i större utsträckning.
– Nu har börsen dalat under en längre period vilket har gjort att personer som har letat sig in där och bara tagit del av fördelarna nu har förlorat allt. När man når botten, det är oftast då man vågar berätta sanningen och söka hjälp, säger Adam Kirstein Reuterswärd.
Mycket pengar
Han tror att det är positivt att människor kan återgå till sundare intressen igen efter de senaste årens isolering på grund av pandemin. Samtidigt tror han att antalet spelare kommer att fortsätta att öka.
Spelberoendes riksförbund har även sett är att fler yngre personer kontaktar dem. Det är ofta personer som förlorat mycket pengar på kort tid.
– Det har blivit enkelt och smidigt att spela vilket gör att många förlorar mer pengar snabbare, säger Daniel Harre.
I fjol uppskattades 352 000 svenskar ha någon grad av spelberoende och av dessa hade 40 000 personer spelproblem, enligt en befolkningsstudie från Swelogs.