Forskare vill stoppa cancerform med nytt prov

Forskare vid Uppsala universitet har utvecklat en ny form av självprovtagning av hpv-virus, som orsakar livmoderhalscancer. Metoden är snart redo att lanseras och forskarna hoppas att den ska leda till att fler fall av cancerformen kan undvikas, rapporterar Upsala Nya Tidning.

En kvinna undersöks av gynekolog för cellförändringar och livmoderhalscancer. Arkivbild.

En kvinna undersöks av gynekolog för cellförändringar och livmoderhalscancer. Arkivbild.

Foto: Isabell Höjman/TT

Hälsa2021-10-11 03:47

Om den nya provtagningsmetoden skulle lanseras innebär det att kvinnor själva kan testa sig för hpv-virus med hjälp av ett särskilt papperskort.

– Kvinnan tar ett prov med en mjuk provtagare som hon sedan trycker lätt mot papperskortet, det är unikt, säger Inger Gustavsson, projektledare för forskargruppen i Uppsala, till UNT.

Efter det att papperskortet har skickats in används en del av det för att göra en hpv-analys, medan resten av provet sparas i en biobank.

I Sverige kallas kvinnor till gynekologisk cellprovtagning med jämna mellanrum för att upptäcka cellförändringar. Flera regioner erbjuder redan egenprovtagning, men enligt Gustavsson är den nya metoden unik på flera sätt. Bland annat är papperskortet säkrare att hantera ur smittskyddssynpunkt än de provtagningspinnar som används vid självprovtagning i dag.

Runt 20 procent av de kvinnor som kallas till cellprovtagning dyker inte upp, och det är dessa som forskarna hoppas kunna nå.

– Många studier stödjer att man tar provet i större utsträckning om man får göra det själv, säger Gustavsson.

Förhoppningen är att metoden ska kunna lanseras inom kort och att den även ska nå ut internationellt. Hittills har ett samarbetsprojekt genomförts i Sydafrika.

Fakta: Humant papilomvirus (hpv)

Humant papilomvirus (hpv) är den vanligaste sexuellt överförda infektionen i Sverige. Det finns över tvåhundra olika typer av viruset, som sprids via hud- och slemhinnekontakt.

De flesta som smittas får en infektion som inte märks alls, men hos vissa blir den kvarstående och kan då leda till ökad risk för livmoderhalscancer och vissa typer av cancer i svalg, penis och anus.

I Sverige behandlas varje år mer än 8 000 kvinnor mot cellförändringar. 550 kvinnor får livmoderhalscancer och 150 kvinnor om året dör av sjukdomen.

Alla barn erbjuds ett hpv-vaccin som skyddar mot sju typer av hpv som orsakar cancer och mot två typer som orsaker vårtor i underlivet.

Vaccination började 2019 att erbjudas till flickor i årskurs 5–6. Från hösten 2020 erbjuds vaccination både flickor och pojkar i årskurs 5.

Källa: Folkhälsomyndigheten, 1177 Vårdguiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!