Domstolen fastslår visserligen i sin dom att försvarets verksamhet på Ärna flygfält har förorenat mark- och grundvattnet med giftiga PFAS-kemikalier. Men den finner inget stöd för att det är den huvudsakliga källan till att den aktuella vattentäkten har blivit förorenad.
Därför ogillar mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt det kommunala vattenbolagets krav om att Försvarsmakten skulle betala 252 miljoner kronor i skadestånd för genomförda och framtida reningskostnader av dricksvattnet.
Försvaret: "Ett samhällsproblem"
– Det kan man tycka är glädjande initialt, sedan är det kanske inte en problematik som man ska glädjas över generellt. PFAS och PFAS-föroreningar är ett samhällsproblem som hela samhället behöver adressera gemensamt, säger Jakob Gille, stabschef på Högkvarterets totalförsvarsavdelning.
Kommunen uppger att reningen hittills kostat drygt 37 miljoner kronor och beräknas kosta 4 miljoner per år i framtiden.
Det kommunala bolaget ser domen som ett bakslag.
– Framför allt för Uppsalaborna, som är med och betalar för den här reningen via sin vattenräkning. Inte minst är det också ett bakslag för miljön. Enligt domstolens beslut tillåts miljön att fortsatt ta skada, säger Sigrid De Geyter, vd på Uppsala vatten.
Domen ska nu gås igenom ordentligt av bolaget.
– Vid en första genomläsning förefaller det ganska sannolikt att vi kommer att överklaga, men det beslutet är inte fattat i dag, säger Sigrid De Geyter.
Togs ur bruk 1992
Enligt domen togs brandövningsplatsen på Ärna flygfält ur bruk 1992 och innan dess har det skett föroreningar med PFAS-ämnen, som finns i brandsläckningsskum.
Rätten anser dock att försvarets verksamhet står för en liten del av den totala föroreningen i den aktuella vattentäkten och att det är huvudsakligen andra källor som har förorenat vattnet. Det är i linje med vad Försvarsmakten har hävdat genom hela processen.
Inför rättegången sade Sigrid De Geyter att det var orimligt att någon annan verksamhet stod för föroreningen. Något hon står fast vid efter domen.
– Jag har suttit med varenda dag i domstolsförhandlingarna och följt hela processen från början till slut, och jag har inte blivit tveksam en enda gång under rättegången, säger De Geyter nu till TT.
Får betala 8,3 miljoner kronor
Rätten var dock oenig. Dess ordförande ansåg att försvaret bör betala nio miljoner kronor i skadestånd, vilket är cirka en fjärdedel av de kostnader som Uppsala vatten redan har haft för uppkomna kostnader.
I stället för att få ett stort skadestånd får det kommunala vattenbolaget ersätta staten genom Försvarsmakten för dess rättegångskostnader. En nota som landar på drygt 8,3 miljoner kronor.