Han blir ny statsepidemiolog

Infektionsläkaren Magnus Gisslén blir ny statsepidemiolog efter Anders Tegnell, rapporterar SvD. Beslutet fattades av Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell under tisdagsmorgonen.

Blivande stadsepidemiologen Magnus Gisslén har ägnat en stor del av sitt yrkesliv åt hiv och aids, men syntes även flitigt i media under pandemin. Arkivbild.

Blivande stadsepidemiologen Magnus Gisslén har ägnat en stor del av sitt yrkesliv åt hiv och aids, men syntes även flitigt i media under pandemin. Arkivbild.

Foto: Johanna Ewald St Michaels/TT

Hälsa2023-05-30 09:07

Gisslén hade ingen tanke på att bli Tegnells efterträdare och beslutet var inte enkelt, säger han till SvD.

– Men jag tror att min långa erfarenhet och kunskap kring infektioner och smittsamma sjukdomar kan vara värdefulla för uppdraget.

Magnus Gisslén arbetar i dag som överläkare i infektionssjukdomar på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och är även professor vid Göteborgs universitet.

Rörande den svenska coronastrategin säger Magnus Gisslén att han anser att den till största delen varit väldigt bra, men han riktar även viss kritik mot Folkhälsomyndigheten:

– Jag och många andra i sjukvården förstod tidigt att det här skulle bli allvarligt. Jag tycker att Folkhälsomyndigheten var lite sena med att förmedla att det fanns risk för en pandemi som med stor sannolikhet också skulle drabba Sverige.

Anders Tegnell slutade som stadsepidemiolog för ett drygt år sedan och därefter har Anders Lindblom vikarierat på posten. Magnus Gisslén tillträder tjänsten den 11 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!