– Känslorna väller över mig. Det kommer tårar, säger Herman Afzelius i PFAS-föreningen, som drivit målet mot kommunen, till TT.
Han säger att Högsta domstolen nu har en möjlighet att förändra hur man ska tolka produktansvarslagen i Sverige när det gäller förgiftning med kemikalier.
– Det är så viktigt för oss 155 som gick till domstol, för alla andra som bor i Ronneby och Kallinge, som är fullsmetade med de här kemikalierna. Det är otroligt viktigt för alla som i framtiden eventuellt kommer få kemikalier i sig via en produkt som exempelvis dricksvatten, säger Afzelius.
Kan ge hälsorisker
Hovrätten över Skåne och Blekinge rev med sitt beslut i december i fjol upp en dom från Blekinge tingsrätt våren 2021. Tingsrätten ansåg att vattenbolaget var skadeståndsskyldigt. De drabbade skulle få kompensation för personskada i form av förhöjda halter av PFAS i blodet, vilket kan ge hälsorisker.
Hovrätten ansåg att de höga halterna av PFAS i blodet visserligen innebär en förändring av kropparna, men att personerna som har stämt vattenbolaget inte har kunnat bevisa att förändringen i sig utgör en skada på kroppen.
PFAS-föreningen stämde i september 2016 det kommunala vattenbolaget. Då påbörjades rättsprocessen i tingsrätten – knappt sju år senare har fallet nått ända upp till HD.
"I Högsta domstolens händer"
– Detta är en sådan upprättelse för oss efter vad som hände i hovrätten. HD skulle inte ge oss prövning om det inte var något fel i hovrättens bedömning, säger Herman Afzelius och fortsätter:
– Man ska inte kunna komma undan ansvar om man förgiftar folk med kemikalier. Det har jag sagt sedan dag ett. Nu ligger detta i Högsta domstolens händer.
De höga halterna i dricksvattnet upptäcktes i slutet av 2013 och Brantafors vattenverk i Kallinge stängdes tillfälligt. Utsläppskällan var en närliggande brandövningsplats på flygflottiljen F17.