Högre risk för självmord bland män på landet

Män står för 70 procent av självmorden i Sverige och äldre ensamma män är allra mest utsatta. Det visar en sammanställning som organisationen Suicide zero har gjort. –Grunden för hur vi mår läggs redan i skolan. Att gå ut nian med godkända betyg är en bland de viktigaste skyddsfaktorerna, säger organisationens generalsekreterare Rickard Bracken.

Att vara man, äldre och bo på landsbygden är tre riskfaktorer för självmord. Arkivbild.

Att vara man, äldre och bo på landsbygden är tre riskfaktorer för självmord. Arkivbild.

Foto: Steffen Schmidt/AP/TT

Hälsa2023-05-17 04:30

Omkring 1 500 personer begår självmord varje år i Sverige. Av dessa är en majoritet, 70 procent, män. Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland män mellan 15 och 44 år. Risken ökar också med åldern för män.

För både män och kvinnor syns en ökning av självmord tidigare i livet, från 20-årsåldern. För kvinnor sjunker risken efter 50 år, enligt rapporten.

– Det är betydligt större skillnad mellan män och kvinnor på landsbygden än i storstäder. För män ökar självmordsrisken kraftigt när de är äldre och bor isolerat, säger Rickard Bracken.

Kristider kan öka risk

Rapporten bygger inte på några nya siffror men de har sammanställts på ett nytt sätt där just skillnaden mellan storstad och glesbygd syns tydligt.

Tidigare forskning har visat att män är mer sårbara än kvinnor vid till exempel skilsmässa, arbetslöshet och långvarig sjukdom. Att vi nu befinner oss i en lågkonjunktur med risk för fler arbetslösa gör det extra viktigt att uppmärksamma detta, enligt Rickard Bracken.

Kvinnor är också bättre på att söka hjälp och att prata om att de mår dåligt. Vården kan bli mer aktiv och blir mer tillgänglig, anser Rickard Bracken och nämner ett initiativ från Region Dalarna som exempel.

– Där har de skickat ut information om psykisk ohälsa och hur man kan söka hjälp, och sett att det har ökat kontakten med vården.

Skolan viktig

Skolan är också avgörande enligt Suicide zero. Att inte klara skolan är en känd riskfaktor för att drabbas av psykisk ohälsa senare i livet. Där läggs grunden för hur vi mår och hur vi lär oss att prata om att må dåligt.

– Att kunna uttrycka både vad som gör dig glad och vad som får dig att må dåligt är ett bra skydd. De är inte är farligt att fråga hur andra mår och om det finns tankar på självmord. Det kan göra stor skillnad och här kan skolan arbeta med att stödja barn och unga att möta livets med- och motgångar, säger Rickard Bracken.

Av rapporten framgår också att trots att fler män dör i självmord så gör kvinnor fler självmordsförsök. Förklaringar som tros ligga bakom det är att män använder mer dödliga självmordsmetoder och söker vård i lägre utsträckning än vad kvinnor gör.

Män har också mer sällan än kvinnor agerat för att hjälpa någon annan som inte mår bra. De uppger också i lägre utsträckning att de vet hur de kan prata med någon som mår psykiskt dåligt och vet inte lika ofta vart man kan vända sig för att få hjälp.

Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Här finns också hjälp:

Jourhavande medmänniska, nås nattetid på 08-702 16 80.

Jourhavande präst, tillgänglig nattetid. Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.

Giftinformationscentralen, 010-45 66 700, dygnet runt.

Självmordslinjen, tillgänglig via chatt och telefon 90 101 dygnet runt, varje dag.

Föräldralinjen, 020-85 20 00. Öppet vardagar klockan 10–15 samt torsdagskvällar 19.00–21.00.

Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.

Källa: mind.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!