Det finns allehanda naturliga huskurer mot allt från vårtor och öroninflammation till halsbränna. Men de är inte alltid så snälla som man kan tro. Det fick en person, som provade den välkända huskuren bikarbonat mot halsbränna, erfara.
Efter att ha tagit en matsked bikarbonat insjuknade mannen hastigt i svåra magsmärtor, som visade sig bero på livshotande skador på magsäcken, skriver Läkartidningen. Troligen hade det allt för stora intaget av bikarbonat lett till en kraftig gasutveckling som ökade trycket i magsäcken så mycket att en bristning uppstod.
Vitlök i örat
Det finns ett flertal liknande fall där bikarbonat efter en stor måltid lett till svåra magsmärtor och läkarna vill därför uppmärksamma riskerna med den till synes harmlösa huskuren bikarbonat mot halsbränna.
– Problemet med huskurer är att det inte finns en beprövad, rekommenderad dos. Det är lätt hänt att man tänker att "jag tar lite till" och det är när man experimenterar själv som det kan bli fel, säger Gunilla Hasselgren, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet.
Det finns också rapporter om personer som fått skador på huden av huskurer med vitlök. En klyfta i örat sägs lindra öroninflammation eftersom vitlök kan vara antibakteriellt.
– Det är ingenting jag rekommenderar. Vitlök kan irritera och i värsta fall fastna i örat. Då är det bättre att gå till apoteket och be om hjälp med ett receptfritt preparat.
Vanligt bland patienter
Gunilla Hasselgren har hittills inte behövt plocka ut vitlöksklyftor ur sina patienters kroppar.
– Men jag vet att det är vanligt att patienter provar olika huskurer. Det är dock inte alltid de erkänner det för mig. Många tycker att naturligt känns bra och vill laborera själva.
Hon tycker att det finns gränser för vad man ska laborera med på egen hand, och hur länge.
– Jag tror inte att det är farligt att till exempel testa yoghurt i underlivet om man har klåda. Men man ska inte hålla på för länge, max ett par dagar. Det finns en risk att man har en infektion. Problemet kan förvärras och bli svårare att bli av med, säger Gunilla Hasselgren.
Stänger in bakterier
Samma gäller huskuren tranbärsjuice mot urinvägsinfektion. Det är knappast farligt men det botar inte heller en befintlig infektion.
– Möjligen kan det förebygga en urinvägsinfektion som är på gång eftersom tranbär är surgörande. Känner man sig ruggig och kissar taggtråd ska man inte vänta med att söka hjälpa. Det gäller om man har feber också.
En annan huskur Gunilla Hasselgren avråder ifrån är att lägga groblad på sår.
– Är det en liten rispa är det säkert inte farligt men om såret är rött och inflammerat ska man inte stänga in bakterierna med ett groblad, säger hon.
Finns alternativ
Tidigare kan huskurer ha haft en funktion eftersom vi inte hade mycket annat att välja på. Då kan groblad ha fyllt en funktion som "plåster".
– I dag finns det alternativ som vi vet fungerar bättre. Det behöver inte vara ett läkemedel utskrivet av en läkare, det räcker oftast med receptfri egenvård på apoteket. Då får man dessutom en dos som passar, säger Gunilla Hasselgren.