Ökentorr strupe, pulserande huvudvärk och en övergripande känsla av att vilja lämna jordelivet är exempel på bieffekter "dagen efter".
– Dricker man mycket alkohol blir man förgiftad, säger Sven Andréasson, alkoholläkare på Karolinska institutet.
"Skadan redan skedd"
Illamående, huvudvärk och ångestpåslag är vanliga symtom på förgiftning. Men varken bastubad, olika husmorskurer eller den klassiska "bakis-pizzan" hjälper.
– Skadan är ju redan skedd, säger han.
– Man kan mildra en del symtom genom att dricka vatten och äta huvudvärkstabletter men det finns ingen bra kur, faktiskt.
Alkohol är vattenlösligt och invaderar varje cell i kroppen, även organen inklusive hjärnan påverkas. Illamåendet beror bland annat på restprodukter som bildas när levern förbränner alkoholen.
"Gå inte på autopilot"
För den bakfulle finns det inte mycket att göra, men inför kommande festligheter har Sven Andréasson två råd.
– Det ena är att helt enkelt dricka mindre och planera i förväg så att man inte går på autopilot och dricker tills det är slut. Utan sätt upp ett mål, ett maxantal glas som man tycker är okej.
– Det andra är att dricka långsamt. Max ett glas per timme för då har man någorlunda chans att bryta ner alkoholen i takt med att man fyller på med mer.
Dagen efter gäller det alltså att vila, dricka rikligt med icke-alkoholhaltiga drycker och ta sedvanliga värktabletter.
– Det är det enda man kan göra, säger Sven Andréasson.