Kraftig minskning – fler barn utan viktigt vaccin

I spåren av pandemin har rutinmässiga vacciner till världens barn hamnat i skymundan. Tillbakagången är den största på tre decennier, visar en rapport från FN:s barnfond Unicef.

Vaccinering mot polio sker i form av några droppar på tungan. Arkivbild.

Vaccinering mot polio sker i form av några droppar på tungan. Arkivbild.

Foto: Muhammad Sajjad/AP

Hälsa2023-04-20 06:00

– De indikationer vi sett under pandemin fick vi bekräftade svart på vitt. Av världens länder är det 112 där vaccinationsgraden sjunker, säger Pernilla Baralt, generalsekreterare på Unicef Sverige.

Fram till coronaviruset slog till hade vaccinationstäckningen i världen sett en stadig ökning under 80 års tid. Sedan dess har kurvan vänt nedåt.

Som allra störst är bristen i de fattigaste delarna av världen och i konfliktområden. Men kraftiga tillbakagångar i vaccinationstäckningen syns även på andra håll, som i Sydkorea och Japan.

– De globala nedstängningarna gjorde att föräldrar inte vågade eller kunde söka upp sjukvården av rädsla för smitta, men också att det var sådan otrolig belastning på sjukvårdssystemen att barn inte prioriterades, säger Pernilla Baralt.

Fördubblade mässlingsfall

Sedan 2019 har 67 miljoner barn inte blivit fullvaccinerade mot de dödligaste barnsjukdomarna. Av dem fick 48 miljoner inget vaccin alls.

Vaccinationstäckningen har inte varit så låg på 15 år, vilket snabbt fått konsekvenser. Från 2021 till 2022 har mässlingsfallen i världen fördubblats och de ökade polioutbrotten har lett till att åtta gånger fler barn blivit förlamade av virussjukdomen.

Enligt Pernilla Baralt krävs det att regeringar och myndigheter prioriterar vaccinationsprogrammen och att vaccinera i kapp de barn som missat sina första sprutor, trots de ekonomiska utmaningarna som många står inför.

– Det är en otroligt effektiv investering att se till att ett barn inte blir förlamat eller blint så att det går i skolan. Den kostnaden är så otroligt mycket större än vad det kostar att vaccinera, säger hon.

"Problem vi kan lösa"

I Sverige har vaccinationerna för barn och unga varit stabilt under pandemiåren. 2021 var över 97 procent av alla tvååringar fullvaccinerade mot de elva sjukdomar som ingår i programmet, enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport.

Nyckeln till rutinmässiga barnvaccineringar är att göra dem lättillgängliga och kostnadsfria, menar Pernilla Baralt.

– Det här är ett problem vi kan lösa. Vi behöver ta ett globalt ansvar, inte bara för världens barn utan också för våra egna barn. Det skapar en resistens för alla samhällen.

Fakta: Barn i världen som missat rutinmässig vaccinering

2021: 25 miljoner (varav 18,2 miljoner ovaccinerade)

2020: 22,9 miljoner (16,5 miljoner ovaccinerade)

2019: 19,1 miljoner (13,3 miljoner ovaccinerade)

Källa: The State of the World’s Children 2023, Unicef.


Unicef:s vaccinationsprogram för barn

Unicef har världens största barnvaccinationsprogram. Varje år levererar organisationen omkring två miljarder vaccindoser som når 45 procent av världens barn under fem år.

Vaccinationsprogrammet når ut till barn i över 100 länder.

Källa: Unicef

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!