Alen blommar i delar av Norrland och varmt väder medför en stor risk för höga halter alpollen i Västerbotten och södra Norrbotten, enligt pollenrapporten.se.
I Götaland, Svealand och runt mellersta Norrlandskusten finns en förhöjd risk för höga halter av sälg- och almpollen, enligt den senaste prognosen. Risken för höga halter av björkpollen är än så länge låg men den säsongen är på ingång.
Problem med trötthet
Ungefär 25 procent av Sveriges befolkning har problem med allergisk snuva och trötthet och bland pollenallergiker är det väldigt vanligt, menar Christer Janson, professor och överläkare inom astma och allergi på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
– Det är en sak vi verkligen tittar på som allergiläkare. Finns det en trötthetsproblematik så är det här någonting som kanske kräver mer intensiv behandling, säger han.
Tröttheten kan bero på att personer med allergisk snuva sover sämre än vanligt och därför blir tröttare på dagen, säger Janson.
– Men det kan finnas andra orsaker också. Det kan vara en inflammation i kroppen som utlöses av allergin och som bidrar till den här tröttheten, fortsätter han.
Bra hjälp
Att medeltemperaturen och pollenmängden ökar år för år verkar vara ett faktum, påpekar han. Och de senaste 20 åren har även antalet pollenallergiker i Sverige ökat.
Den som får problem under pollensäsongen och upplever att receptfria läkemedel inte hjälper bör, enligt Janson, söka hjälp.
– Det viktigaste är att man inte går omkring och lider i onödan, för det finns bra hjälp att få. Är problemen lindriga kan man behandla det själv med receptfria läkemedel. Har man svårare problem ska man gå och kolla upp det, behandlas och få råd av läkare.
Vänja kroppen
Den som har stora problem med pollenallergi kan få allergivaccin i tablettform.
– Det går ut på att vänja kroppen mot det man är allergisk mot. Förut gav man den behandlingen med sprutor men nu kan man ofta ge det som tabletter och det har gjort det enklare, säger han.
När det kommer till möjligheten att få allergivaccin finns dock stora skillnader mellan regionerna. Detta är något som Svenska Läkarsällskapets sektion för allergiforskning, SFFA, oroats över länge och vill försöka motverka.
– Det är minst fem gånger vanligare att man får den här behandlingen om man bor i Halland än om man bor uppe i Norrland, säger Christer Janson och fortsätter:
– Det har nog mycket att göra med tillgången till allergiläkare, att den är ojämnt fördelad i landet.