Långvarig diabetes påverkar kvinnors sexliv

Att långvarig diabetes kan påverka potensen hos män är välkänt. Men det talas alldeles för lite om att sjukdomen drabbar kvinnors sexliv, anser Anne-Marie Wangel, lektor i vårdvetenskap. –När man har haft diabetes under en längre tid så uppstår det skador på kärl och nerver, det är en förväntad komplikation, säger hon.

"När man har haft diabetes under en längre tid så uppstår det skador på kärl och nerver, det är en förväntad komplikation", säger Anne-Marie Wangel, lektor i vårdvetenskap. Arkivbild.

"När man har haft diabetes under en längre tid så uppstår det skador på kärl och nerver, det är en förväntad komplikation", säger Anne-Marie Wangel, lektor i vårdvetenskap. Arkivbild.

Foto: TT

Hälsa2021-11-10 05:30

Tillsammans med forskarkollegan Karin Stenzelius har Anne-Marie Wangel vid Malmö universitet vänt sig till kvinnor i åldern 45–66 år som haft diabetes typ 1 i mer än 15 år. De har fått svara på frågor om upphetsning, lust, fuktighet, orgasm, tillfredsställelse och smärta vid samlag.

Nästan hälften, 45 procent, av de 177 kvinnor som svarade visade tecken på sexuell dysfunktion.

Upplevde smärta

En av tre hade problem med att känna sexuell upphetsning och nästan en av fem upplevde smärta vid sexuell aktivitet. En av fyra hade problem med att bli våt vid upphetsning.

Eftersom svarsfrekvensen i undersökningen var låg, 46 procent, går det inte att säga exakt hur vanliga problemen är, men Anne-Marie Wangel hoppas ändå att resultatet kan bli en ögonöppnare.

– Alla som har diabetes typ 1 har åtminstone ett årligt möte med sjukvården och då skulle man kunna passa på att fråga om detta.

Följs noga

För höga blodsockervärden påverkar cellerna i kroppen och därför följs diabetespatienter noga. Man undersöker exempelvis ögonbotten, njurarna och känsligheten under fötterna vid regelbundna kontroller.

Det är här sjukvårdspersonal också borde passa på att ta upp den sexuella hälsan och även ge tips, anser hon.

– Man kan ju börja med att se till att vaginalslemhinnan och vulvaslemhinnan får sin optimala vård. Man kan använda östrogensalvor eller fuktighetsbevarande salvor eller krämer. Det minskar också risken för urinvägsbesvär.

TT: Varför är det mer studerat på män än på kvinnor?

– Läkemedelsindustrin har ju satsat på ett preparat för att förbättra potensen hos män. Den sexuella responsen och sexuella funktionaliteten är inte lika enkel hos kvinnor som hos män. Det är mycket enklare mätbart om det blir en erektion eller inte i en penis, säger Anne-Marie Wangel.

Depressiva symptom

I enkäten fick kvinnorna också frågor om sin psykiska hälsa och nästan 40 procent visade, enligt svaren, tecken på depressiva symptom.

Svaren tydde på ett samband mellan sexuell dysfunktion och någon form av psykisk ohälsa, men om det finns ett orsakssamband och vad som i så fall är orsak och vad som är verkan ger inte undersökningen svar på.

– Vi tänker att man inte bara ska tala om den sexuella hälsan med kvinnor som har diabetes, man ska också tala om deras psykiska hälsa, säger Anne-Marie Wangel.

Studien har publicerats i Journal of Nursing & Healthcare.

Anne-Marie Wangel, lektor i vårdvetenskap på Malmö universitet.
Anne-Marie Wangel, lektor i vårdvetenskap på Malmö universitet.
Fakta: Diabetes typ 1

Diabetes typ 1 utvecklas oftast i barndomen eller tonåren. Kroppens eget immunförsvar angriper cellerna i bukspottkörteln och förstör dem så att de inte längre kan tillverka insulin. För att kroppens celler ska kunna ta upp socker behöver de insulin. Om sockret inte tas upp av cellerna stannar de kvar i blodet och blodsockernivån ökar.

Därför behöver diabetiker regelbundet kontrollera blodsockervärdet och ta insulin.

Ett högt blodsockervärde kan långsiktigt ge skador i kroppens blodkärl. Komplikationer som kan komma senare är nedsatt syn, sämre njurfunktion, försämrad blodcirkulation och nedsatt känsel, främst i fötterna. Skador i blodkärlen kan också leda till hjärtinfarkt, stroke och kärlkramp.

Även blodcirkulation och nerver i könsorganen kan påverkas av skador på blodkärlen. För män kan detta leda till erektionsproblem, hos kvinnor till torra slemhinnor i slidan och minskad känsel i underlivet, vilket kan göra att det blir svårare att få orgasm.

Källa. 1177.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!