Magneter testas mot alkoholsug

Att stimulera en viss del av hjärnan med magneter kan få alkoholberoende att dricka mindre, enligt forskning. Metoden kan även användas vid rökavvänjning.

Magnetstimulering av hjärnan kan lindra beroende, visar svensk forskning. Arkivbild.

Magnetstimulering av hjärnan kan lindra beroende, visar svensk forskning. Arkivbild.

Foto: Tony Avelar/AP Photo/TT

Hälsa2022-03-20 10:56

En djup magnetstimulering av hjärnan kan minska suget efter alkohol hos den som är beroende, visar forskning gjord vid bland annat Linköpings universitet.

Metoden, djup transkraniell magnetstimulering (dTMS), används i dag främst mot depressioner som mediciner inte biter på. Men forskare har också sett att metoden skulle kunna hjälpa mot beroenden av olika slag.

Tidigare studier har visat att återkommande magnetbehandling kan minska sug hos kokain- och opiatanvändare. Metoden är också av godkänd av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för rökavvänjning.

Dricker mindre

Vid behandlingen skickar en magnetspole ut pulser i delar av hjärnan. De når drygt fyra centimeter in i hjärnans vävnad. Pulserna påverkar hjärncellernas aktivitet och förändringen av hjärnan är synlig med magnetkameraavbildning.

Genom att stimulera en del av pannloben hos alkoholberoende har man i en studie kunnat se en en tydlig minskning av den mängd alkohol testpersonerna drack, skriver Dagens Medicin.

Även antalet dagar då personerna drack intensivt minskade efter behandlingen.

Studien har publicerats i tidskriften Biological Psychiatry.

Hjärnan förändras

De studier där man provat dTMS på olika områden i hjärnan har designats av Markus Heilig, professor i psykiatri och chef för centrum för social och affektiv neurovetenskap vid Linköpings universitet.

– I en ännu opublicerad studie har en annan forskargrupp analyserat våra data och där stärks dessa fynd – där ser vi motsvarande strukturella förändringar. Det talar för att vi faktiskt förändrar hjärnan, säger han till Dagens Medicin.

Hur länge effekten sitter i vet man inte.

– Det kan vara så att man behöver underhållsbehandling. Vi skulle vilja testa om fyra veckors behandling ger bättre effekt än tre, säger Markus Heilig.

Magnetstimulering

Djup transkraniell magnetstimulering (dTMS) är en behandling vid depression.

Forskning pågår om metoden även kan dämpa alkoholberoende.

Metoden har inte visat sig ge minnes- eller koncentrationssvårigheter på samma sätt som exempelvis elbehandling.

Behandlingen ges på sjukhus ofta i en kur med flera behandlingstillfällen.

En behandling tar cirka 30 minuter.

dTMS kräver inte narkos.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!