Många har högt blodtryck – trots behandling

Många svenskar har ett för högt blodtryck, trots att de får blodtryckssänkande mediciner. Så kallad maskerad hypertoni är ett underskattat problem, konstaterar forskare.

Så kallad maskerad hypertoni är ett underskattat problem, anser forskare.

Så kallad maskerad hypertoni är ett underskattat problem, anser forskare.

Foto: Bertil Ericson/TT

Hälsa2021-06-19 20:02

En av tre svenskar som får blodtryckssänkande behandling har ändå ett förhöjt blodtryck när det mättes på mottagningen. Och när mätningen gjordes över ett helt dygn i hemmet, hade mer än hälften ett för högt blodtryck.

Det visar en undersökning som bygger på uppgifter från forskningsdatabasen Scapis, som är framtagen med stöd av Hjärt-lungfonden.

"Det är ett stort problem att personer som lever med högt blodtryck inte får tillräcklig behandling", säger en av forskarna, Johan Sundström, hjärtläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, i ett pressmeddelande.

Att notera ett högre blodtryck i hemmet än på mottagning kallas maskerad hypertoni. Studien visar att cirka en av fyra hade sådan hypertoni, oavsett om man stod på en blodtryckssänkande behandling eller inte. Dessa patienter hade alltså inte upptäckts om blodtrycket endast hade mätts på mottagningen.

Eftersom det höga blodtrycket oftast inte ger några symtom, tycker Johan Sundström det är viktigt att kontrollera sitt blodtryck med jämna mellanrum.

Fakta: Oftast inga symtom

Högt blodtryck eller hypertoni eller hypertension innebär att trycket i artärerna är för högt. Ett högt blodtryck definieras som om trycket under en längre tid är lika med eller högre än 140/90 millimeter kvicksilver (mmHg).

Många som har högt blodtryck känner ingenting alls, medan andra kan få tydliga symtom som trötthet, illamående, andnöd och/eller huvudvärk.

Ett högt blodtryck ökar risken för kardiovaskulära sjukdomar som hjärtinfarkt, hjärtsvikt och stroke, men också njursjukdom och demens.

Källa: Vårdguiden 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!