Det visar en ny stor forskningsstudie från forsknings- och samverkansprogrammet, som drivs av en rad högskolor och universitet i Sverige och som har tittat på frågor kring sexuella trakasserier och genusbaserad utsatthet.
– Det är förfärliga siffror. Jag tänker på vartenda enskilt fall. Det kan vara förödande för individen. Redan snittet i landet är förfärligt, säger Åsa Cajander, som är professor vid Institutionen för informationsteknologi och så kallat rektorsråd för frågor om lika villkor, till Upsala Nya Tidning.
Bland männen ligger motsvarande rikssnitt på nio procent och för Uppsala universitet tio procent.
Studien, med svar från nära 39 000 personer från 38 lärosäten, har visat att det särskilt är unga, kvinnor, studenter och doktorander som är utsatta.
Varför just Uppsala sticker ut är oklart, men nu inleds bland annat arbetet med en djupanalys av datan, digital utbildning om härskartekniker och vad man kan göra åt dem, enligt ett pressmeddelande från universitetet, där Åsa Cajander skriver att de nu måste ha individuella samtal med de som utsätter andra för den här typen av beteende:
"Vi behöver skapa en kultur där de utsatta blir sedda, känner sig säkra och trygga att berätta vad de utsätts för".