En regnig och varm sommar som gynnar svampsäsongen spår Läkemedelsverket vara anledningen bakom att antalen samtal om svampförgiftningar till Giftinformationscentral ökat.
I vanliga fall brukar verksamheten få in de flesta samtalen i augusti, september och oktober men redan nu har många hört av sig. Flera av de som ringer är ovana vid att plocka svamp, enligt Peter Hultén, apotekare vid Giftinformationscentralen.
– Det är både barn som har smakat på svampar som har varit ute på gräsmattan eller ute i skogen. Det är vuxna som plockar fel och äter fel, så det är väldigt olika vilka som ringer, säger Peter Hultén till TT.
Turister plockar fel
Förutom ovana svampplockare får Giftinformationscentralen också in samtal från turister som plockat svamp och misstänker förgiftning.
– I Sydostasien så är slidskivling en grupp av svampar som man äter där och de är väldigt lika vit flugsvamp, säger Peter Hultén.
Samtidigt har verksamheten hittills i år inte sett så många allvarliga fall. Men Peter Hultén uppger att det kan komma och att det därför är viktigt att vara noggrann i skog och mark.
"Inte provsmaka"
För att undvika att förväxla matsvamp med andra svampar har Läkemedelsverket flera råd. Bland annat är det viktigt att svampplockare har uppdaterade svampböcker.
– Sen ska man inte provsmaka och man ska inte lära sina barn att provsmaka svamp, säger Peter Hultén.
Myndigheten rekommenderar också att svampplockare lär sig några svampsorter i taget, plocka inte slarvigt och se så att den som rensar svampen har rätt kunskap.
Ifall svampplockare misstänker förgiftning uppmanar Läkemedelsverket till att ringa Giftinformationscentralen. Enligt Peter Hultén finns det flera symptom att hålla utkik efter, men i vissa fall kan symptomen dröja.
– Pratar vi om de farligaste flugsvamparna, vit och lömsk flugsvamp, så är det oftast efter åtta till tolv timmar och då är det kraftiga diarréer, magsmärtor och kräkningar, säger han.