– Många av de livsmedel vi äter mycket av under julen är ultraprocessade som korv, julmust och godis. Även om det är en begränsad tid så kan det vara bra att tänka på, säger Emily Sonestedt, docent vid Lunds universitet.
Ultraprocessad mat har tidigare kopplats till ökad risk för bland annat fetma och hjärt-kärlsjukdom. Nu har forskare från Lunds universitet tittat närmare på vilken typ av ultraprocessad mat som främst ökar risken för en för tidig död.
Läsk och kött
Studien pekar ut två sorters livsmedel som särskilt centrala - ultraprocessat kött och läsk. Risken syntes extra tydligt hos kvinnor.
– Alla ultraprocessade livsmedel är inte onyttiga men många innehåller mycket salt, socker och fett och lite näringsämnen - som läsk, säger Emily Sonestedt, som varit en av de ansvariga forskarna för studien.
Studien, som publicerats i tidskriften Clinial Nutrition, bygger på självrapporterade uppgifter om kost från 27 670 deltagare i Skåne. Deltagarna har också vid intervjutillfällen fått ge fördjupade svar om hur de tillagar sin mat och vad de äter.
Nyckelresultaten från studien visar på en association till att högt intag av ultraprocessad mat är kopplat till ökad risk för förtida död, död i hjärt-kärlsjukdom och död i luftvägssjukdom. Ju mer deltagarna åt desto högre risk.
Aktivitet skyddar
Detta även efter att forskarna tagit hänsyn till andra faktorer som påverkar dödlighet som bland annat alkoholintag och att leva ensam. Sambandet var däremot svagare bland de som hade högre grad av fysisk aktivitet.
Forskarna såg inte heller något samband mellan högt intag av ultraprocessad mat och dödlighet i cancer.
Även om sambandet framstod som extra starkt bland kvinnor är inte kusten klar för män att dricka massvis med läsk.
– Nej just sockersötad läsk är förknippat med många negativa hälsoutfall även bland män, säger Emily Sonestedt