Mindre salt i en vecka sänkte blodtrycket

Efter bara en vecka med mindre salt sänktes blodtrycket hos 50-plussare. Det gällde även dem som tog blodtrycksläkemedel, enligt en studie.

Deltagarna i en studie sänkte sitt blodtryck på en vecka genom att minska på saltet. Arkivbild.

Deltagarna i en studie sänkte sitt blodtryck på en vecka genom att minska på saltet. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Hälsa2023-11-13 06:54

I dag uppskattas var fjärde vuxen i Sverige ha högt blodtryck, och närmare hälften av alla över 65 år. Ett förhöjt blodtryck kan öka risken för bland annat stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och njursjukdom.

Det finns läkemedel som sänker blodtrycket men också ett antal livsstilsfaktorer och kostvanor som kan påverka. Det är sedan tidigare känt att mindre salt i maten kan bidra till att sänka ett högt blodtryck.

En vecka gjorde skillnad

Nu har forskare i USA undersökt hur mycket mindre salt som behövs för att påverka trycket. En tesked mindre om dagen gör skillnad redan efter en vecka visar resultaten, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Jama.

I studien ingick personer mellan 50 och 70 år med både lågt, normalt och högt blodtryck. Vissa använde redan blodtryckssänkande läkemedel. Deltagarna lottades till att under en veckas tid antingen äta en diet med mycket salt eller en med lite.

Den första gruppen fick äta som vanligt men adderade dessutom dagligen salt motsvarande en tesked. Den andra fick en diet som innehöll sammanlagt drygt en halv tesked salt om dagen. Efter en vecka med den ena dieten bytte alla över till den andra.

Motsvarar läkemedelsbehandling

Deltagarnas blodtryck mättes kontinuerligt och de lämnade också urinprover. Och saltet gjorde skillnad. Oavsett vilket tryck de hade vid studiens start sänkte 72 procent av deltagarna sitt blodtryck den veckan som de åt mindre salt än vanligt.

Att dra ner på saltet med omkring en tesked om dagen motsvarade en sänkning av det systoliska blodtrycket med 6 mmHg (millimeter kvicksilver). Enligt en av forskarna bakom studien motsvarar det den sänkning man får med många vanliga blodtrycksläkemedel.

"Innan den här studien visste vi inte om personer som redan behandlas med blodtryckssänkande läkemedel skulle påverkas av att dra ner på saltet", säger Norrina Allen, professor i preventiv medicin och studiens huvudförfattare, i en presskommentar.

Deltagarna i studien åt omkring 11 gram salt om dagen i normala fall. Enligt Livsmedelsverket bör en vuxen inte äta mer än 5,75 gram salt per dag.

Fakta: Salt i mat

Enligt Livsmedelsverket bör vuxna inte äta mer än 5,75 gram salt per dag.

I salt finns natrium som är viktigt för olika funktioner i kroppen. Men mycket natrium kan höja blodtrycket, och det i sin tur ökar risken för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och njurskador.

WHO anser att en sänkning av saltintaget på befolkningsnivå är en av de mest kostnadseffektiva åtgärderna för folkhälsan. WHO:s strategi för icke-smittsamma sjukdomar har ett mål på 30 procents minskning av saltintaget till 2025.

En tesked salt motsvarar 6 gram. 6 gram salt innehåller omkring 2,3 gram natrium.

Källs: Livsmedelsverket


Fakta: Blodtryck

Blodtrycket mäts i millimeter kvicksilver, mmHg, till exempel 140/80. Den första siffran visar övertrycket eller det systoliska trycket och den andra siffran visar undertrycket, det diastoliska trycket.

Blodtrycket varierar under dygnet. Därför är det bra att ha flera värden och räkna fram ett medelvärde av dessa.

Medelblodtrycket hos en vuxen över 18 år bör vara under 140/90 när det mäts inom sjukvården. Det bör vara under 135/85 om du gör mätning hemma. Det beror på att du ofta är lugnare när du mäter blodtrycket hemma och då blir trycket lägre.

Det finns mycket som du kan göra själv för att sänka blodtrycket, till exempel gå ner i vikt, dra ner på saltet, dricka mindre alkohol och röra dig regelbundet.

Källa: 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!